NaslovnaObavještenjaŠta je potrebno za otvaranje ordinacije u BiH?

Šta je potrebno za otvaranje ordinacije u BiH?

- Advertisement -

Svaki doktor stomatologije, kada završi fakultet, mašta da jednog dana ima svoju ordinaciju. Za tako nešto potrebna su ozbiljna finansijska ulaganja, ali je potrebno ispuniti i neke tehničke stvari po pitanju veličine ordinacije…, kao i obezbijediti potrebna dokumenta. Pokušaćemo ukratko objasniti šta je potrebno za otvaranje stomatološke ordinacije u BiH.

U skladu sa članom 222. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ( Službene novine Federacije BIH broj 46/10), za izdavanje mišljenja o opravdanosti otvaranja stomatološke ordinacije, potrebno je dostaviti slijedeća dokumenti:

Foto: freepik.com

Zahtjev za izdavanje mišljenja za otvaranje ordinacije sa tačnom adresom: ulica, broj, opština u kojoj se otvara ordinacija, naziv privatne prakse (opšta, specijalistička…)
1.Diploma o završenom stomatološkom fakultetu,
2.Uvjerenje o položenom stručnom, odnosno specijalističkom ispitu u zavisnosti da li se otvara ordinacija opšte stomatologije ili specijalistička stomatološka ordinacija,
3.Uvjerenje o državljanstvu Bosne i Hercegovine,
4.Uvjerenje o radnoj sposobnosti,
5.Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti,

6.Uvjerenje Suda da vam pravosnažnom sudskom presudom ili odlukom drugog nadležnog tijela nije izrečena mjera sigurnosti, potvrda da niste u radnom odnosu,
7.Izjava ovjerena u opštini da niste zavisnik o alkoholu, odnosno drogi.
8.Potvrda o tehničkoj ispravosti stomatološkog aparata od ovlaštenog servisera. Obavezan Absauger (atest prema odluci Upravnog odbora, a po Javnom konkursu mogu izdavati firme: Denta –DE 033 210-100 I «Neodent d.o.o Tuzla» 035 282-516; RADIX Konjic; Sanitaria dental d.o.o 036 348 829,Stomatološka oprema mora posjedovati CE ili C atest

Foto: freepik.com

9.Atest o ispravnosti sterilizatora, potvrda-spore od Regionalnog zavoda za zdravstvo Ilidža
10.Posjedovanje suvog sterilizatora i autoklava.
11.Rješenje od opštine o namjeni prostora
12.Tehnički prijem prostora.
13.Dokaz o vlasništvu prostora i opreme ( računi…)
14.Atest o elektro instalacijama

Ukoliko je oprema ili prostor uzeta pod zakup, poterebno priložiti Ugovore o zakupu, ovjerene u sudu ili opštini. Da bi podnijeli zahtjev za otvaranje ordinacije neophodno je da se predhodno učlanite u Komoru, i ispunite uslove za dobijanje licence dozvole za rad.

Kada je u pitanju prostor u kome treba da se otvori ordinacija, potrebno je da se ispune opšti uslovi za rad u privatnoj praksi. To znači da ordinacija opšte stomatologije mora imati slijedeće prostorije:
1.Stomatološku ordinaciju 12 m2,
2.Čekaonicu,
3.Sanitarni čvor

Foto: freepik.com

Takođe, ordinacija doktora stomatologije mora imati sljedeću opremu: radni sto sa dijelom za kartoteku, motorna fiziološka stolica, unit aparat sa nasadnim uređajem, pokretna stolica za terapeute, pokretni stolić za instrumente, suvi sterilizator ili autoklav sa postoljem, komplet instrumenata za rad (najmanje 12), komplet instrumenata za čišćenje zubnog kamenca, komplet kliješta i poluga, tacne za instrumente, hirurške pincete, posude za dezinfekciju instrumenata i borera, nastavke bušilice za preparaciju zubi i preparaciju protetskih radova, kompleti kašika za uzimanje otisaka za sve faze protetskih i ortopedskih radova, ormar za instrumente i pohranu materijala, bočice za lijekove, metalne bubnjeve za sterilne tupfere, posude za vaterolne, stalak za gazu odnosno vatu, špatule za miješanje materijala, kašike za miješanje gipsa i gumena šolja, nožić za vosak, čaše za ispiranje usta, pribor za tamponadu i zaustavljanje krvarenja, držači za ogledala, izvor polimerizirajućeg svjetla (heliomat, heliolux ili dr.), heliomat za amalgam, sisaljka za jednokratnu upotrebu (za odrasle i djecu), zatezači matrica, špirit lampa ili neki drugi izvor toplote, komplet za terapiju anafilaktičkog šoka, pribor za šivenje, skalpel, higijenska kanta za otpatke s pedalom.

Ordinacija doktora stomatologije može biti u svrsi tima porodične medicine koji u tom slučaju, pored navedene opreme, treba imati i terensku stomatološku torbu sa odgovarajućom opremom.

Foto: bctwalk.com
Foto: bctwalk.com

Stomatološka ordinacija može imati opremu za stomatološku rentgen dijagnostiku pod uslovima propisanim Pravilnikom o stavljanju u promet i korištenje radioaktivnih materija iznad određene granice aktivnosti rentgen aparata i drugih aparata koji proizvode ionizirajuća zračenja i o mjerama zaštite od zračenja tih izvora i uz uslov da posjeduje odobrenje za rad stomatološkog rentgen aparata izdatog od Federalnog ministarstva zdravlja – Federalna uprava za zaštitu od zračenja i radiacionu sigurnost, a u skladu sa Zakonom o zaštiti od zračenja i radiacionoj sigurnosti.

Ako se uz ordinaciju opšte stomatologije osniva zubotehnički laboratorij koji zajedno čine jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, prostor ordinacije mora se povećati najmanje za prostoriju za modeliranje, livenje i gips tehniku.

Ordinacija pojedinih stomatoloških specijalnosti mora imati:
*Ordinacija specijaliste bolesti usta (ultrazvučni aparat sa deset nastavaka koji se sterilišu, minimalni hirurški komplet, strugače za kosti, termokauter, komplet instrumenata za paradontopatiju, makaze za gingivu (ravne i savijene).
*Ordinacija specijaliste za pedodonciju (otvarač za usta, metalni prsten, dječja kliješta.
*Ordinacija specijaliste oralne hirurgije (operacioni sto ili motorna fiziološka stolica, mikrometar ili tehnički nasadnik, pokretni aspirator, termokauter, oksigenator, operacioni reflektor, negatoskop, kliješta za kost, sterilizator, minimalni hirurški komplet).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -