Naslovna Obavještenja Šta je parodontalni džep?

Šta je parodontalni džep?

Korjenski dio zuba okružuje kost, koja je za zub vezana putem ligamenata (vlakana) koji su veoma adaptabilni na sve žvačne sile tokom akta žvakanja.

Jednostavno rečeno, vlakna između zuba i kosti imaju ulogu amortizera žvačnog pritiska, te zahvaljujući njima, zubi ostvaruju određenu dozu pomičnosti.

Vratni dio zuba okružuje zubno meso (gingiva) vezano za zub specijalnim epitelom, koji ima odbrambenu ulogu, spriječava prodor bakterija upravo u područje ligamenata i kosti, te na taj način prevenira nastanak parodontalnog džepa.

Foto: Facebook/Stomatolog dr Lejla

Ako je zubno meso intenzivno crvene boje, otečeno, bolno, te krvari, naročito prilikom četkanja zuba, sasvim sigurno imate upalu zubnog mesa (gingivitis). Zubni plak je mekana, a zubi kamenac tvrda zubna naslaga.

Ako određene površine zuba ne operete dovoljno dobro, nakon izvjesnog vremena mekana zubna naslaga počinje lagano da kalcificira i prelazi u tvrdu naslagu, koja se čisti isključivo ultrazvučnim putem.

I mekene i tvrda zubna naslaga sadrže milione bakterija, a znamo da su upravo bakterije glavni uzročnici upale. Prisustvom naslaga u ustima bakterije svakim danom postaju sve jače i organiziranije, te njihovi toksini izazivaju još veću upalu i oštećenja zubnog mesa.

Svaka upala zubnog mesa koja potraje duže vrijeme, predstavlja prijetnju za nastanak parodontoze. Ako se upala zubnog mesa ne zaustavi, upalni proces zahvata i specijalizirani odbrambeni epitel u području vrata zuba.

Foto: Facebook/Stomatolog dr Lejla

Njegovim oštećenjem započinje prva faza nastanka parodontalnog džepa i inicijalna faza parodontoze.

Nestankom tog odbrambenog epitela u ( području vratnog dijela zuba) bakterije neometano prodiru prema korijenskom dijelu zuba u područje zubnih veza (ligamenata), uništavajući i ligamente i kost koja okružuje korijen zuba.

Vremenom zdravo područje, između korijena zuba i kosti, kroz koje bakterije nisu mogle prodirati (zahvaljujući specijaliziranom epitelu) postaje područje prepuno bakterija, njihovih toksina i aktivne upale. To područje naziva se parodontalni džep.

Izvor: Dr Lejla Cerić Džaferović/Poduzetnice

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -