NaslovnaObavještenjaŠta je mrtav zub?

Šta je mrtav zub?

- Advertisement -

U svakodnevnom razgovoru sa pacijentima smo primijetili da se često brkaju termini mrtav zub, liječen zub, vađenje živca…

Kako biste što lakše razumjeli sve o ovoj temi, u ovom tekstu ćemo objasniti šta znače svi ovi termini i kakva je sudbina za zub za koji kažemo da je mrtav.

Kako zub živi u usnoj duplji?
Svaki zub je fiksiran u viličnoj kosti i u njega kroz korijen ulaze krvni sudovi i nervna vlakna. Ovaj splet se naziva pulpa. Kada se zub pokvari, bakterije napreduju od spoljašnjosti zuba ka dubljim dijelovima. Kako vrijeme prolazi, a zub se ne popravlja, bakterije dolaze do središnjeg dijela zuba i napadaju pulpu.

To je momenat u kojem kažemo da je karijes došao do živca, odnosno do pulpe. Tada zub više nije moguće popraviti, već je potrebno izvaditi pulpu, odnosno kako mnogo češće kažemo – izvaditi živac.

Osim karijesa, pulpa može da bude oštećena i kao posljedica udara, preloma, oboljenja desni, hemijskog nadražaja itd. Bez obizra na to koji je uzrok, kada je pulpa oštećena, potebno ju je izvaditi iz zuba.

Šta je mrtav zub, a šta je liječenje zuba?
Liječenje često zvuči kao procedura kojom će se živac sačuvati u zubu, ali u većini slučajeva se zapravo misli na vađenje živca i krvnih sudova. Ovaj termin se ustalio kod pacijenata i doktora. Nakon vađenja živca i krvnih sudova, za zub kažemo da je mrtav zub.

Ovaj termin se samo odnosi na činjenicu da u tom zubu više nisu prisutna nervna vlakna i krvni sudovi. Ovakav zub zapravo i dalje nastavlja da živi u vilici. Uz odgovarajuću njegu, mrtav zub može da ostane na svom mjestu do kraja života.

Liječenje zuba kao termin mnogo rjeđe koristimo u situacijama kada vađenje živca nije potrebno, već zub liječimo od nekih bolova ili traume. To bi zapravo bio pravilan termin, jer zub nakon toga ostaje živ, ali se u praksi rjeđe koristi.

Kakva je prognoza za mrtav zub?
Iako termin mrtav zub zvuči kao da smo od tog zuba digli ruke, mnogo truda i rada se zapravo posvećuje očuvanju mrtvog zuba u ustima pacijenta. Vađenje živca je veoma kompleksna terapija, i ako se sprovede pravilno, zub će zauvijek biti spašen od vađenja. Nakon završene procedure, potrebno je uraditi RTG snimak.

Ukoliko je na snimku sve u redu, kontrolni snimak se radi nakon šest mjeseci do godinu dana. Tek nakon drugog snimka za zub možemo reći da je u potpunosti izliječen. Ovo vreme je period u kojem pratimo rezultate vađenja pulpe, odnosno kako kažemo – liječenja zuba. Ukoliko je na RTG snimku sa zubom sve u redu, zub je potrebno rekonstruisati.

U zavisnosti od toga koliko zubne supstance nedostaje, zub se može rekonstruisati plombom, nadogradnjom, keramičkom krunicom, a ponekad i svim ovim tehnikama od jednom. Ovo je potrebno da se uradi zato što su zubi koji u sebi više nemaju krvne sudove i nerve skloniji pucanju.

Ovo se naravno neće desiti iz čista mira, ali ako u kolaču naiđete na košticu od višanja, veća je mogućnost da će pući mrtav zub nego živ zub. Zato se nakon završetka liječenja zuba preporučuje da se takav zub zaštiti keramičkom krunicom. Ovo je moguće uraditi odmah nakon završetka terapije vađenja živca, ali može da se uradi i kasnije.

Izvor: Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -