fbpx
NaslovnaSavjetiŠta je moguće uraditi u slučaju slomljene proteze?

Šta je moguće uraditi u slučaju slomljene proteze?

Ukoliko spadate među pacijente koji nose zubne proteze, postoji mogućnost da ste se nekada susreli sa oštećenjem materijala od kojih je proteza napravljena. Proteze se najčešće prave od akrilata (vrste visoko kvalitetne plastike) ili kombinacije metala i akrilata. Kako godine prolaze, proteze trpe sile žvakanja i samim tim je moguće da u toku vremena dođe do nekog oštećenja. Dobra vijest je da je ova oštećenja u najvećem broju slučajeva moguće popraviti.
Kakva sve oštećenja proteze mogu da nastanu?
Pukotina u akrilatu – najčešće nastaje kao posljedica pada proteze. Ovo je oštećenje zbog kojeg se pacijenti često i ne jave stomatologu iz razloga što je proteza i dalje u funkciji i pukotina ne ometa žvakanje. Međutim, ukoliko primijetite da se u vašoj protezi pojavila pukotina, javite se svom stomatologu radi reparature. Pukotinu je moguće popraviti na lak i brz način, a to će spriječiti njeno dalje širenje i eventualno odlamanje cijelog dijela proteze.

Lom akrilata – kao i kod pukotine, lom proteze na dva ili više dijelova, takođe, može da nastane kao posl,edica pada ili kao posl,edica dugogodišnjeg nošenja proteze koje više nije adekvatna. Nakon dužeg vremenskog perioda, stanje desni i kosti u vilicama se mijenja i stara proteza više ne može da stoji dobro u vašim ustima. Ovo za posljedicu ima nepravilno prenošenje sila žvakanja na desni i samim tim dolazi do pucanja. Lom na sredini je najšeća posledica ovakve pojave. Ukoliko vam se proteza slomila, posjetite svog stomatologa koji će uz pomoć otiska vaše vilice moći da reparira protezu. Naravno, postoje i ekstremne situacije kada protezu nakon godina i godina nošenja više nije moguće popraviti.
Lom metalne kukice – ovaj dio proteze služi da pričvrsti protezu za preostale zube. Nakon duže upotrebe proteze, dolazi do zamora materijala i kukica puca. U ovakvim slučajevima nije potrebno da sačuvate dio koji se slomio. Protezu odnesite kod stomatologa i metalna kukica će biti u cjelosti zamijenjena. Ukoliko nakon nekog vemena primijetite da kukica više ne stoji čvrsto na zubu, takođe je potrebno da se javite svom stomatologu kako bi se kukica zategnula i kako bi porteza ponovo čvrsto stajala u vašim ustima.

- Advertisement -

Lom zuba – plastični zubi koji se nalaze u protezi mogu da se odlome u slučaju da u toku žvakanja naletite na neki tvrdi deo hrane. U ovom slučaju bi bilo dobro da sačuvate zub koji je ispao iz proteze, zato što je njega moguće vratiti nazad u protezu na isto mjesto. Ukoliko niste uspjeli da sačuvate slomljeni zub, stomatolog će ga zamijeniti novim.
Osim ovih oštećenja proteze koje nastaju uticajem nekog spoljašnjeg faktora, proteza vremenom može da izgubi svoju stabilnost zbog toga što se desni u ustima u toku godina mijenjaju. Kada novonastale promjene nisu velikih razmjera, moguće je uraditi tzv. podlaganje proteze. Ovo je procedura koja se koristi kako bi se dodao novi sloj akrilata na donju površinu proteze. Samim ti ponovo se postiže dobra stabilnost. Ukoliko nemate nikakvih problema sa nošenjem vaših proteza, svakako posjetite stomatologa jednom godišnje radi kontrole. (www.drbede.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -