Šta je kamenac i kako riješiti problem njegovog nastanka

  Koliko smo puta čuli da je skidanje kamenca jako važno? Saznajte zašto je to toliko bitno, kako zubni kamenac uopšte nastaje, kako on djeluje na zube i desni, šta sami možemo da uradimo da bismo usporili ili spriječili njegov nastanak, zašto se savjetuje skidanje kamenca i, na kraju krajeva, šta da radimo ukoliko se kamenac već pojavio.

  kamenac
  Kako nastaje kamenac

  Čak i kada je vaša oralna higijena besprekorna, u vašim ustima postoje bakterije. One, zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane koju jedemo, na površini zuba formiraju jedan tanak film koji se zove zubni plak. Ovaj sloj se najviše zadržava na mjestima koja je najteže čistiti, kao što su najudaljeniji zubi u nizu, i to duž linije desni ili uz plombu ili krunicu.

  Bakterije koje se nalaze u plaku mogu biti štetne za zube: svaki put kada jedete one luče kiseline koje oštećuju gleđ, pa tako i nastaje karijes. Ove kiseline mogu takođe izazvati upalu i oštećenje desni. Ali ukoliko redovno ukljanjate zubni plak detaljnjim čišćenjem svih površina svih zuba možete spriječiti ovakva oštećenja!

  Još veći problem nastaje ako dozvolimo da plak duže stoji. Tada se minerali iz pljuvačke talože preko njega, i on očvršćuje. Tako se formira zubni kamenac, koji je tako čvrst da ga četkicom ne možemo ukloniti sa zuba.

  Kako zubni kamenac djeluje na zube i desni

  Kada se kamenac već formirao na vašim zubima postaje teže, ako ne i nemoguće, pravilno i detaljno četkati zube i koristiti konac. A bakterije i dalje proizvode kiselinu koju otpuštaju prema gleđi, što vodi nastanku karijesa zuba.

  Kamenac koji se formira ispod nivoa desni može biti naročito opasan. To je zato što bakterije koje se u njemu nalaze mogu da iritiraju i oštećuju desni.

  Ukoliko se ne liječi, ova bolest može imati ozbiljne posledice. Naime, bakterije se ne zadržavaju samo u desnima i kamencu, već počinju da razaraju i kost oko zuba. Tako se formira parodontalni džep. Dok god ne liječimo nastalo stanje bakterije se još više razmnožavaju, rastapaju sve više kosti oko zuba, on počinje da se klati, i, na kraju, ispada. Zato je jako bitno sprečavanje njegovog nastanka ili hitno skidanje kamenca ukoliko je već došlo do njegovog formiranja.

  Pored svega ovoga, istraživanja pokazuju da ova vrsta bakterija može biti izuzetno opasna i za ostale delove našeg tela, naročito za srce.

  Savjeti
  zubi pranje1

  Kako sačuvati svoje zube od kamenca

  Najbolji način da sačuvate zube od kamenca jeste da spriječite njegov nastanak, a evo i kako:

  Redovno i pravilno četkajte zube

  Brza varijanta pranja zuba od po 30 sekundi ujutru i uveče nije dovoljna, jednostavno zato što to vrijeme nije dovoljno ni da četkica dotakne sve djelove koje treba očistiti. Koristite četkicu mekih vlakana i male glave, kako bi ona mogla da dosegne i do najskrivenijih djelova zuba. Naročito obtratite pažnju na one najudaljenije zube u nizu i njihove zadnje površine.

  Izaberite pastu koja sadrži fluoride

  Oni će pomoći obnavljanje gleđi koju su bakterije već malo oštetile. Paste koje sadrže pirofosfate sprečavaju da plak očvrsne i pretvori se u kamenac, pa možete pri izboru paste i o ovome voditi računa. Pored toga, neke paste u svom sastavu imaju i triklosan, koji ima dejstvo poput antibiotika.

  Koristite konac za zube

  Koiko god pedantno da četkate zube, jedino se koncem za zube mogu ukloniti ostaci hrane koji su zapali između zuba. Imajte u vidu da su upravo ove zone najosetljivije na bakterije i da se upravo na njima najlakše formira kemenac.

  Vodite računa o tome šta jedete

  Bakterije u vašim ustima žive na šećeru i skrobu koji jedete. U trenutku kada su izložene ovim namirnicama bakterije otpuštaju kiseline koje oštećuju zube. Zato imajte na umu da zdrava ishrana pogoduje ne samo vašem opštem zdravstvenom stanju već i zdravlju usta i zuba! Naročito izbjegavajte konzumiranje raznih grickalica (one sadrže skrob), slatkiša i zaslađenih napitaka (oni sadrže šećere). Naime, dok grickate bakterijama obezbeđujete stalno snabdevanje hranom i, posledično, dozvoljavate da vaši zubi prečesto budu izloženi dejstvu štetnih kiselina.

  Šta ako su se tvrde naslage već formirale

  Ukoliko se zubni kamenac ipak formira, morate znati da ga samo stomatolog može ukloniti. Obavezno odlazite na redovne kontrole kod svog stomatologa (a to je na svakih šest mjeseci) kako bi sve nalage mogle blagovremeno da budu uklonjene i kako bi se spriječile moguće komplikacije. Skidanje kamenca ne boli, pa možete bez ikakve bojazni krenuti do stomatološke ordinacije.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.