fbpx
NaslovnaSavjetiGingivitis - savjeti za prevenciju i liječenje

Gingivitis – savjeti za prevenciju i liječenje

- Advertisement -

Gingivitis znači upalu desni (gingiva). On obično nastaje zbog filmova bakterija, plaka, koji se akumulira na zubima. Gingivitis je nedestruktivan tip parodontopatije, ali ako se ne liječi, gingivitis može napredovati do parodontoze mnogo ozbiljnije bolesti koja može dovesti do gubitka zuba. Pacijenti sa gingivitisom imaju crvene i natečene desni koje krvare tokom pranja zuba. Generalno, gingivitis se rješava dobrom oralnom higijenom – dužim i češćim pranjem zuba i čišćenjem koncem. Od pomoći može biti i korišćenje antiseptičkog sredstva za ispiranje usta. U blažim slučajevima gingivitisa, pacijenti obično i ne znaju da imaju gingivitis jer su simptomi preblagi.

Oblici gingivitisa
Postoje dvije glavne kategorije gingivalnih bolesti: gingivitis izazvan zubnim plakom, gingivitis izazvana sistemskim faktorima, gingivitis izazvana lijekovima, gingivitis izazvan lošom isharnom, indukovane parodontalne lezije, gingivitis izazvan specifičnom bakterijom, gingivitis izazvan specifičnim virusom, gingivitis izazvane specifičnom gljivicom, gingivitis uzrokovan genetskim faktorima, upala desni uzrokovana sistemskim uslovima, upala desni izazvana traumatskim lezijama, upala desni izazvana reakcijom na strana tijela, upala desni bez poznatog uzroka, koji su znaci i simptomi gingivitisa.
Koji su znaci i simptomi gingivitisa
Simptom je nešto što pacijent osjeća i opisuje, kao što su bolne desni, a znak je nešto što svako, uključujući i ljekara ili medicinska sestra mogu da vide, kao što je otok. Znaci i simptomi upale desni mogu uključivati: desni su jarko crvene ili ljubičaste, desni su mekane i bolne na dodir, desni krvare prilikom pranja zuba, zadah iz usta, upala (otok desni), povlačenje desni, meke desni

Koji su uzroci gingivitisa?
Najčešći uzrok gingivitisa je akumulacija bakterijskog plaka između i oko zuba, koji izaziva imuni odgovor, što na kraju može dovesti do uništenja tkiva desni komplikacija kao što je gubitak zuba. Zubni plak je biofilm koji se akumulira prirodno na zubima. Obično je riječ o bakterijskim kolonijama koje pokušavaju da se drže na glatkoj površini zuba. Neki stručnjaci smatraju da bi ovo moglo pomoći u zaštiti usta od kolonizacije štetnih mikroorganizama, međutim, zubni plak takođe može da izazove karijes, i parodontalne problemi kao što su gingivitis i hronična parodontopatija. Kada se plak ne uklanja na adekvatan način, to izaziva nakupljanje kamenca na osnovu zuba, u blizini desni, a on se može ukloniti samo u ordinaciji.
Gingivitis može imati i druge uzroke, uključujući:
-promjene u hormonima, do kojih može doći tokom puberteta, menopauze, menstrualnog ciklusa i trudnoće
-neke bolesti kao što je rak, dijabetes i HIV su povezane sa većim rizikom od razvoja gingivitisa
-lijekovi, oralno zdravlje može biti narušeno nekim lijekovima, naročito onima koji izazivaju smanjenje protoka pljuvačke
-pušenje: gingivitis se češće sreće kod redovnih pušača u odnosu na nepušače.
-porodična istorija: stručnjaci kažu da ljudi čiji je jedan od roditelja imao gingivitis, imaju povećan rizik od njegovog razvijanja.

Koje su opcije liječenja gingivitisa
Ako se gingivits dijagnostikuje u ranoj fazi nastanka, uz brz i pravilan tretman, može se uspješno preokrenuti. Tretman podrazumijeva stomatološku proceduru i dalje pridržavanje savjeta kod kuće.
Tretman u ordinaciji
Podrazumijeva uklanjanje plaka i kamenca, davanje savjeta od strane stomatologa (pacijentu se skreće pažnja na važnosti oralne higijene i kako da efikasno pere zube i koristi konac), povremeno praćenje stanja pacijenta, sa daljim čišćenjem ako je potrebno. Fiksiranje zuba tako da se oralna higijena može efikasno uraditi (neki stomatološki probleme, kao što su krivi zube i loše krune ili mostovi mogu da otežaju ispravno uklanjanje plaka)

Šta pacijent može da uradi kod kuće
Pranje zuba najmanje dva puta dnevno, korišćenje konca zube bar jednom dnevno i redovno ispiranje usta sa antiseptičkim sredstvom
Moguće komplikacije od gingivitisa
U većini slučajeva, ako se gingivitis tretira i pacijent prati uputstva stomatologa, nema komplikacija. Međutim, ako se stanje ne liječi, bolest desni može da se proširi i utiče na tkiva, zube i kosti, što dovodi do parodontopatije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -