NaslovnaObavještenjaŠta je fluorizacija zuba, kada se vrši i procedura

Šta je fluorizacija zuba, kada se vrši i procedura

- Advertisement -

Fluorizacija zuba predstavlja upotrebu sredstava na bazi fluorida čiji je glavni zadatak prevencija karijesa i početne karijesne lezije. Fluor stimuliše na površini gleđi proces remineralizacije koji je u stanju da početne kariozne lezije (koje se vide kao bijele mrlje) zaustavi. Početna faza karijesa (faza bijele mrlje) ne zahtijeva uklanjanje tkiva i postavljanje plombe već se pravilnom i prije svega blagovremenom upotrebom sredstava na bazi fluorida uz upotrebu specijalnih pasti na bazi kazeina može dovesti u prvobitno stanje.

Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba je proces koji se preporučuje na šest mjeseci i to bi trebalo da se izvodi redovno i preventivno. Preporučuje se da se fluorizacija radi jednom u šest mjeseci do godinu dana, u zavisnosti od stanja gleđi, o čemu će računa da vodi vaš stomatolog. Da bi se postigao maksimalan efekat, zubi moraju u potpunosti biti čisti i bez naslaga. Sam postupak fluorizacije izvodi se tako što se stavljaju posebni gelovi, direktno na zube i to traje od pet do 10 minuta. Prilikom toga, pacijent mora držati usta blago otvorena, jer ako bi ih zatvorio, došlo bi do spiranja gela pljuvačkom.

Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba za djecu je jednostavan, bezbolan i nadasve zabavan postupak. On se vrši dva puta godišnje, i to tako što se visokokoncentrovani fluor u obliku gela, nanosi u gumene kašike, a potom aplikuje u usta pacijenta. Djeci će biti interesatno, i neće im biti dosadno jer cijeli postupak traje svega pet minuta. Pravilno održavanje higijene usta i zuba kod djece, kao i preventivno zalivanje fisura stalnih zuba uz fluorizaciju, znači da će se spriječiti mogućnosti nastanka najčešćih kvarova.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -