NaslovnaSavjetiŠta je dobro za zdrave i lijepe zube

Šta je dobro za zdrave i lijepe zube

- Advertisement -

Zdravi zubi su važan dio našeg ukupnog zdravlja. U suprotnom, zubi su često uzrok bolesti. Stomatolozi kažu da karijes ne bi trebalo da imamo ako smo dovoljno pažljivi i brižni. Karijes je po učestalosti druga bolest čovječanstva, odmah nakon prehlade i zato je važno prati zube nakon obroka, naročito uveče ili kad jedete slatkiše i pijete slatke napitke.

Evo još korisnih savjeta kako da zaštitite zube:

Kamenac i bolesti desni

Naslage moraju pažljivo i redovno da se odstranjuju četkanjem. Ako to ne činite vremenom će se stvrdnuti i na zubima će nastati naslage zubnog kamenca. To može prouzrokovati upale i povlačenje zubnog mesa. Ako ne vodite računa, tkivo oko zuba moglo bi se toliko oštetiti da zubi počnu da vam ispadaju.

Pljuvačka

U određenoj mjeri pljuvačka štiti zube od bakterija koje prouzrokuju karijes i upalu desni. Zdravlje zuba zapravo zavisi o tome koliko često jedete. Dok spavamo luči se najmanje pljuvačke. S toga je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti svojim zubima da pojedete ili popijete nešto slatko, ne operete ih i zatim odete na spavanje.

Karijes

Bakterije se hrane ostacima hrane u ustima, a šećer im posebno pogoduje. Dok se hrane i razmnožavaju, bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ. Zub počinje da se kvari, a da vi to i ne osjećate. Kada osjetite bol karijes se proširio do zubne pulpe, mekog tkiva koje ispunjava unutrašnjost zuba. Liječenje je tada dugotrajnije i komplikovanije.

Bakterije

Jedan od najraznolikijih ekosistema na svijetu nalazi se u ljudskim ustima. Broj poznatih bakterija usne duplje povećao se na više od 500, a ta je raznolikost tako velika da može konkurisati tropskoj kišnoj šumi. Srećom, nisu sve bakterije štetne, one zapravo imaju pozitivno djelovanje, štite usnu šupljinu i pomažu da ostane zdrava. Tek nekoliko bakterija uzrokuje probleme, kao što su karijes i parodontoza.

Izvor: dominomagazin.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -