NaslovnaObavještenjaŠta je cirkonijum krunica, kako se izrađuje i koje su joj glavne...

Šta je cirkonijum krunica, kako se izrađuje i koje su joj glavne karakteristika

- Advertisement -

Kao osnova za bezmetalne krune se koristi kristal cirkonijum. Otkriven je 1789. godine od strane njemačkog hemičara Martina Klaprota. To je jedan od najtvrđih materijala i prvenstveno se upotrebljavao u svemirskim tehnologijama. Cirkonijum je biokompatibilan. Brojnim istraživanjima je utvrđeno da cirkonijum ne izaziva nikakav štetan efekat na organizam. Dobro urađene cirkonijumske krunice gotovo je nemoguće razlikovati od prirodnog i zbog toga su jedna od najpopularnijih zubnih nadoknada. Cirkonijum keramičke krunice ili bezmetalne krunice predstavljaju alternativu metalokeramičkim krunicama (navlakama).

Cirkonijum se izrađuje pomoću kompjuterskih strugova od original materijala. Ovo je standard u protetskoj rehabilitaciji u Evropi i Americi, a u posljednje vrijeme se primjenjuje i na našim prostorima. Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba nastaju problemi kao što je pomjeranje zuba u vilici ili preopterećenje kosti vilice. Ugradnjom bezmetalnih krunica od keramike ovih problemi nema. Bezmetalne krunice su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Prelamanje svjetla i transparentnost cirkonijuma su veoma slični prirodnim zubima. Za razliku od metala koji može proizvesti alergijske reakcije, promjenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijumsku krunicu karakteriše potpuno odusutvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija.

Čak i pacijenti sa alergijama ili drugačije oslabljenim imunim sistemom neće imati bilo kakvu negativnu reakciju vezanu za ovakve nadoknade. Izbjegnuta je pojava preosjetljivosti na toplotne nadražaje, kao i promjena osećaja ukusa. Kod brušenja za keramičke krunice nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu. Brušenje za bezmetalne krune ide odmah do desni ili pola milimetra ispod desni, čime se dobija najbolji estetski efekat, tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Cirkonijumski radovi se izrađuju kompjuterski, čime se postiže savršena preciznost u izradi, nalijeganje i spoj s gingivom. Površina nadoknade od bezmetalne keramike je izuzetno otporna na kiseline, nema mikropukotina u svojoj strukturi, čime se onemogućuje taloženje naslaga na površinu bezmetalne krunice za zube i njihov negativan uticaj na desni. To je od posebnog značaja za pacijente sa parodontopatijom, jer se smanjuje štetan uticaj mikroorganizama iz dentalnog plaka na desni. Kada se sve sagleda, cirkonijum krunice su savršeno estetsko i funcionalno rješenje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -