NaslovnaSavjetiŠta je apsces zuba, a šta je incizija abscesa

Šta je apsces zuba, a šta je incizija abscesa

- Advertisement -

Apsces zuba je šupljina ispunjena gnojem u tkivu oko vrha korijena koji se usađen u vilicu. Ova upala zuba uglavnom je uzrokovana bakterijskom infekcijom u unutrašnjem dijelu zuba. Bolest se obično javlja kao posljedice neliječene zubne šupljine ili pukotine koja omogućuje bakteriji put u unutrašnji dio zub. Apsces se obično razvija ako zub propada ili odumire. U komori zuba i kanalu korijena prisutne su otrovne tvari nastale raspadanjem mrtve pulpe zuba, kao i bakterije koje lako mogu inficirati okolnu kost vilice.

Incizija apscesa je ozbiljno olakšavajući postupak za pacijenta koji je do formiranja istog preživeo, prosto rečeno, Tantalove muke. Zapravo absces se stvara tek na kraju jedne recimo ozbiljne zubobolje, kada zapaljenski proces uz mnogo bolova i patnje napusti predio korijena zuba, vilične kosti i dospije u meka tkiva i tad pacijenti otiču. Ako se ta oteklina lepo oblikuje onda se stvorio absces koji stomatolog može incizirati, prosjeći u njegovom najnižem dijelu i na taj način učiniti dekompresiju i značajno umanjiti bol. Izaći će puno gnoja i sukrvice i može ozbiljno da zaboli, ali kratko traje. Anestezija može da se da, ali pošto je tkivo ozbiljno zapaljeno ista u najvećem broju slučajeva ne djeluje.

Inače, neliječenje apscesa zuba može da dovede do ozbiljnijih problema, pa čak i onih opasnih po život. Apsces zuba se može spriječiti pravilnom brigom o zubima, zdravom prehranom i obavljanjem redovitih stomatoloških pregleda.

Zubni apsces – uzroci, simptomi I lijecenje

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -