NaslovnaObavještenjaŠta da radite kada izgubite stalan zub?

Šta da radite kada izgubite stalan zub?

- Advertisement -

Izgubiti stalni zub, bez obzira na uzrok, može ljude suočiti sa ozbiljnim izazovima koji prevazilaze estetiku. U trenutku kada se osjete nesigurno zbog praznine koju izgubljeni zub ostavlja, važno je znati da postoje razne opcije koje ga mogu nadomestiti, kao što su zubni implanti.

U nastavku teksta sledi pojašnjenje svih načina na koje se izgubljeni zub može nadomjestiti, ali i neki od najčešćih razloga koji do tog gubitka i dovode.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Koji faktori mogu uzrokovati nedostatak zuba?
Gubitak zuba može biti posljedica nekoliko različitih faktora, a ovo su neki od glavnih razloga koji mogu dovesti do gubitka zuba:

*Karijes i infekcije, neliječeni karijes može dovesti do oštećenja zuba do te mjere da ga nije moguće popraviti. Infekcija unutar zuba (pulpitis) ili oko korijena (apsces), takođe mogu prouzrokovati ozbiljno oštećenje, pa čak i gubitak zuba.
*Parodontalne bolesti, gingivitis i parodontitis su ozbiljne infekcije koje mogu oslabiti potporne strukture zuba, uključujući kost i vezivno tkivo, što kasnije može dovesti do gubitka zuba.

*Fizička povreda kao što je nezgoda ili zadobijen udarac, mogu dovesti do pucanja ili ispadanja zuba.
*Određene bolesti kao što su dijabetes, osteoporoza ili autoimune bolesti mogu uticati na oralno zdravlje i dovesti do gubitka zuba.
*Starenje, jer vremenom potporne strukture zuba slabe i dolazi do gubitka zuba.
*Hormonske promjene koje se dešavaju tokom trudnoće ili menopauze, mogu uticati na zdravlje desni i mogu dovesti do gubitka zuba.

Na koji sve način može da se nadomesti izgubljen zub?
Izgubljeni zubi mogu značajno uticati na sposobnost žvakanja, govor, estetiku osmijeha, pa čak i samopouzdanje. Srećom, današnja dentalna tehnologija pruža različite opcije za nadoknadu izgubljenih zuba, omogućavajući pacijentima da ponovno ostvare funkcionalnost i prirodan izgled svojih usta.

Parcijalne proteze
Parcijalna proteza se uglavnom nosi tokom dana, može da zamijeni jedan ili više zuba koji nedostaju, a vrlo lako se skida. Ponekad su potrebne dodatne metalne kopče koje će protezi pomoći da stoji na mjestu. Proteze nisu baš najpopularnija opcija među pacijentima, jer se lako skidaju i zahtijevaju oprez prilikom konzumiranja hrane.

Ipak, one su istovremeno odlično estetsko rješenje koje ne zahtijeva veliki budžet. Ukoliko se odlučite za izradu proteze, važno je izabrati odgovarajuću stomatološku ordinaciju. Stomatolog koji se razumije u ove proteze će vam napraviti odgovarajuću koja će pristajati savršeno vašim zubima, kako ne bi došlo do pomjeranja i upadanja hrane.

Zubni mostovi
Zubni mostovi se često koriste kao efikasna i estetski odgovarajuća opcija za nadoknadu izgubljenih zuba. Kada nedostaje jedan ili više zuba, zubni most je veoma stabilno i funkcionalno rješenje, jer vraća ne samo osnovnu sposobnost žvakanja, već i prirodan izgled osmijeha. Jedna od glavnih prednosti zubnih mostova je što pružaju trajno rešenje.

Krunice postavljene na zube do praznog mjesta u vilici gdje fali zub obezbjeđuju čvrst oslonac za most, što ga čini stabilnim i sigurnim. Osim toga, mostovi će poboljšati estetiku osmijeha, jer ne samo da će nadomestiti izgubljen zub, već su dizajnirani tako da odgovaraju obliku, boji i veličini prirodnih zuba. Ovakav pristup omogućava pacijentima da vrlo brzo povrate normalnu mogućnost žvakanja hrane i govora bez smetnji.

Zamjena izgubljenih zuba zubnim implantima

Kada se radi o različitim opcijama nadoknade zuba, implanti se obično smatraju najboljim izborom iz više opravdanih razloga:
*Zubni implantati podržavaju strukturu kosti i sprječavaju njeno propadanje tokom vremena.

*Susjedni zubi ne trpe nikakve promjene, čime se očuva više prirodnih, zdravih zuba.
*Implantati su dugotrajno rješenje, pa su za duži vremenski najekonomičnija opcija.

Pritom, implantati su stručno priznati kao biološki ispravan način za nadomešćivanje izgubljenih zuba. Oni vraćaju funkciju kosti koja je bitna za normalno funkcionisanje cijelog stomatognatnog sistema.

Takođe, zubni implanti čuvaju susedne zube jer ne zahtijevaju brušenje, suprotno od konvencionalnih metoda. Estetski rezultati krunica na implantatima su izvanredni i prirodno se uklapaju u zubni niz. Najvažnije je da ne izazivaju osjećaj stranog tijela ili nelagodu.

Zašto je važno nadoknaditi izgubljen zub?
Gubitak zuba, osim što se odražava na samopouzdanje i otežava normalno žvakanje, utiče i na funkciju vilice i fizionomiju lica na mnogo više načina nego što mislimo. Važno je da što prije nadomestite izgubljeni zub iz nekoliko razloga:
*Moći ćete normalno da žvaćete i uživate u hrani. Kada zamijenite izgubljeni zub, vraćate svoju sposobnost da prirodno i pravilno žvaćete hranu.

*Vaš osmijeh i govor će biti bolji. Kada vam ispadne zub, može doći do problema u izgovoru određenih riječi, a njegova zamjena može vam pomoći da govorite jasnije i prirodnije, a estetika vašeg osmijeha će se poboljšati.

*Izgledaćete mlađe. Zamjena zuba koji nedostaje može spriječiti opuštanje lica i može očuvati prirodnu strukturu vašeg lica, što može doprinijeti mlađem i svježijem izgledu.
*Poboljšaćete svoje zdravlje. Zamjenom izgubljenog zuba možete sačuvati čvrstinu vilične kosti, što će smanjiti rizik od pojave karijesa i bolesti desni.

Zašto su zubni implanti najbolje rešenje koje će nadomestiti izgubljen zub?

Zubni implanti su neosporno najbolje rješenje za nadoknadu izgubljenog zuba zbog svoje izuzetne funkcionalnosti, dugotrajnosti i prirodnog izgleda koji pružaju. Oni se vrlo brzo integrišu sa kostima, dok pružaju ne samo stabilnost, već i očuvanje zdravlja okolnih zuba.

Zahvaljujući njima, pacijenti ponovo dobijaju punu sposobnost žvakanja, govora, dok se njihova estetika neprimjetno stopi sa prirodnim zubima. S obzirom na dugotrajnost implantata i minimalno održavanje koje zahtijevaju, oni su odlična investicija za dugoročno oralno zdravlje.

Izvor: Dnevno

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -