NaslovnaSavjetiŠta bi sve trebali da znate o pasti za zube?

Šta bi sve trebali da znate o pasti za zube?

- Advertisement -

Pasta za zube ima mali milion, ali to ne znači da su sve od reda učinkovite i, što je najvažnije, zdrave. Neke sadrže preveliku koncentraciju fluora, peroksida za izbjeljivanje zuba, a neke sadrže spojeve koji mogu izazvati tumor.

Zato dobro pripazite koju pastu koristite i nemojte da krećete odmah za onom najjeftinijiom. Pasta za zube. Nešto što većina nas koristi dva puta dnevno, 365 dana u godini. Barem se nadamo. A kako kupujete pastu za zube? Imate omiljenu marku ili svakog puta kupujete drugu zavisno o tome koja vas privuče na prvi pogled?

Foto: srednjeskole.edukacija.rs

Ili ipak sve zavisi o cijeni? Budući da je u prodavnici cijeli prolaz rezervisan za četkice i paste za zube, kupovina paste ponekad može biti prekomplikovana i pomalo zbunjujuća. No, iako ih ima mali milion, osnovni sastav svake paste za zube je gotovo isti.

Šta se nalazi u zubnoj pasti?
Sastav svake zubne paste može varirati zavisno o prednostima koje određeni brend pripisuje (izbjeljivanje zuba, smanjenje upale desni, osjetljivo zubno meso…), ali uopšteno govoreći, paste za zube sastoje se od:
*nježnog abrazivnog sredstva kao što su magnezijum karbonat, kalcijev karbonat, hidratizovani aluminijev oksid i fosfatne soli

*glicerola, sorbitola i sličnih “ovlaživača” koji sprječavaju da se pasta suši
*zgušnjivača kao što su morske trave, mineralni koloidi ili sintetičke celuloze koje pasti za zube daju homogeni izgled i teksturu
*fluora koji pomaže da zubna gleđ bude jača i otpornija na propadanje

Foto: informer.rs

*aroma koje ne uzrokuju propadanje zuba kao što je saharin
*“deterdženta” kao što je natrijum lauril sarkozinat kako bi se pasta za zube pjenila.
Međutim, koja je pasta za zube je prava za vas? I na što bi trebalo da pazite kad je odabirete?

Pripazite na količinu fluora u zubnoj pasti
Ono zbog čega se redovno podiže prašina u oralnoj higijeni jeste sastojak fluor – glavni sastojak većine pasta za zube. Naime, iako fluor sprječava propadanje oštećenih zuba, razgrađuje bakterije i jača zube, tako što ubrzava remineralizaciju, u novijim istraživanjima se pokazao kao štetan za zdravlje.

U prevelikim količinama može izazvati teška oštećenja zuba, kostiju i središnjeg nervnog sistema, dok kod djece može omesti biološki razvoj. Zbog toga, kod kupovine zubne paste, provjerite koncentraciju fluora koja smije biti do 0.15 posto, tj. 1450 pppm-a (parts per million), ali imajte na umu da djeca mlađa od 6 godina ne bi smjela da koristiti ove paste.

Foto: galekovic-dental.eu

Zubne paste za izbjeljivanje zuba
Bez obzira na fluor, zubnu pastu svako odabire prema svojim potrebama i željama. Tako će mnogi odabrati pastu koja na sebi ima oznaku “izbjeljivanje”. Dok neke zubne paste za izbjeljivanje sadrže soda bikarbonu koja je blago abrazivna i koja se veže na površinske mrlje zuba, druge paste sadrže jače hemikalije.

Ako se koriste duž vrijeme, te visoko abrazivne hemikalije kao što su vodik peroksid ili kalcij peroksid, mogu istrošiti zubnu gleđ i rezultirati neugodnom žutom bojom.

Zubne paste za osjetljive zube
Mnogi imaju osjetljive zube, naročito na toplo i hladno. To je vrlo neugodan problem, a pretjerana osjetljivost zuba koja se ne liječi može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Osim što će biti potrebna posjeta stomatologa, možete kupiti pastu za zube koja sadrži stroncij hlorid i kalij nitrat.

Kada se ove tvari upotrebljavaju prema uputama, one mogu stvoriti blokadu između površine zuba i unutarnjih živaca i tako ublažiti osjetljivost zuba. Isto tako, dobro je znati da oni s osjetljivim zubima treba da izbjegavaju zubne paste koje sadrže natrij lauril sulfat.

Foto: blog.tvojzubar.com

Zubne paste protiv kamenca
Nakon ukusnog jela, stvara se plak na zubima (bijeli površinski sloj) koji nakon nekog vremena može otvrdnuti i pretvoriti se u naslage kamenca koje je teško ukloniti. Naravno, vaš će stomatolog najbolje ukloniti kamenac, ali i vi zubnim pastama protiv kamenca možete kontrolisati njegovo stvaranje.

Ove vrste zubnih pasti, takođe, mogu pomoći u kontroli lošeg daha. Potražite zubne paste koje sadrže fluor, iako su pirofosfati i cinkovi citrate, takođe, česti.

Dječje paste za zube
Njega zubića započinje prvim nicanjem, pa bi zbog osjetljivosti mliječnih zubića i desni mališani trebali da imaju vlastite paste za zube. Mališani čiji su zubići tek počeli da rastu, trebalo bi da imaju pastu za zube koju je sigurno progutati pa bi preporučili pastu bez koncentracije fluora.

Nadalje, za malo veće mališanje, zubne paste su posebno formulisane tako da sadrže manje fluora, ali ako niste sigurni koju pasta je najbolja za vašeg mališana, slobodno pitajte stomatologa za savjet.

Foto: drstimac.com

Može li pasta za zube biti štetna?
Iako se zubne paste reklamiraju kao najbolje za očuvanje zdravlja zuba i usne šupljine, neke od njih nisu nimalo bezopasne jer sadrže hemikalije opasne po zdravlje. Budite oprezni prema sljedećim sastojcima:

*Natrij lauril sulfat. Riječ je o sredstvu koje se koristi u većini zubnih pasta. Služi kao sredstvo za vlaženje i za lakše razmazivanje paste. Problem s ovom hemikalijom je da otvara praznine u ustima što omogućava prolazak toksina i kancerogenih tvari.

*Triklosan. Aditiv triklosan ima antibakterijsko djelovanje u zubnim pastama, ali u prevelikim količinama šteti usnoj šupljini. Naime, zbog njega bakterije u zubima, mogu postati otporne na antibiotike i druge lijekove i štetno djeluje na hormone.

*Šećer i drugi zaslađivači. Umjesto šećera, potražite dodatke ksilitola, manitola, ekstrakt stevije i sukralozu.

*Peroksidi. Peroksidi se nalaze u većini pasta za izbjeljivanje, a u prevelikoj količini mogu ošteti zubnu gleđ.

Zapamtite da je pasta za zube samo jedan dio kompletne higijene usne šupljine te da su redovni pregledi kod stomatologa neophodni za održavanje zdravih zuba.

Izvor: ordinacija Galeković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -