NaslovnaSavjetiŠta ako neki zubi ne niču u previđenom vremenu?

Šta ako neki zubi ne niču u previđenom vremenu?

- Advertisement -

Ako neki trajni zub ne niče u predviđenom vremenu potrebno je napraviti rendgenski snimak kako bi se utvrdilo da li je on uopšte prisutan u vilici i ako je prisutan da li je njegovo nicanje blokirano nekom preprekom (npr. ostatak mliječnog zuba, kost, nedovoljno prostora u zubnom nizu…).

Zubi koji češće nemaju trajnog nasljednika su gornje dvojke, pretkutnjaci i umnjaci. A u kosti vrlo često zaostaju retinirani ili impaktirani umnjaci. Osim umnjaka retiniran ili impaktiran može biti bilo koji zub, a češće su to gornji očnjaci i donji pretkutnjaci. U uzrastu od 11-12 godina dijete treba da ima iznikle sve stalne zube osim umnjaka.

Foto: newcastlecitydental.com.au

Što više vremena prolazi od nepojavljivanja očnjaka, teže je sprovesti terapiju. Zato je potrebno vršiti kontrolne preglede sa panoramskim snimcima obje vilice već nakon osme godine života. Tada posmatramo da li su prisutni svi stalni zubi, da li postoje prekobrojni zubi i da li postoje neki procesi u kosti koji mogu blokirati rast stalnih zuba.

Ovaj pregled se najčešće obavlja kod Vašeg stomatologa koji će Vas uputiti kod ortodonta, ukoliko uoči neki problem. Ortodont može postaviti fiksni aparat da bi napravio mjesto u vilici za nicanje očnjaka ili nekog drugog zuba.

Izvor: Instagram/ordinacija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -