fbpx
NaslovnaSavjetiSportska pića ugrožavaju oralno zdravlje elitnih sportista

Sportska pića ugrožavaju oralno zdravlje elitnih sportista

- Advertisement -

Iako profesionalni sportisti imaju bolje higijenske navike, pa samim tim i oralne od ostatka stanovništva, njihovo oslanjanje na energetska pića i gelove izaziva zabrinutost, pokazalo je istraživanje Centra za oralno zdravlje i performanse pri Univerzitetu u Londonu. Istraživači su pregledali zuba kod više od 350 elitnih sportista kojima su gledali propadanje zuba, zdravlje desni i kisele erozije, otkrivajući značajne oralne bolesti. Istraživači su, takođe, pitali sportiste šta su učinili da očuvaju zdravu usta, zube i desni.

-Otkrili smo da većina sportista u našem istraživanju ima dobre higijenske oralne navike, četkaju zube dva puta dnevno, redovno posjećuju stomatologa, ne puše i imaju zdravu opštu ishranu. Međutim, tokom treninga i takmičenja često koriste sportska pića, energetske gelove i šipke, a šećer u tim proizvodima povećava rizik od karijesa i kiselost povećava rizik od erozije. To bi moglo doprineti visokom nivou truljenja zuba koji smo videli tokom pregleda zuba – rekla je glavni istraživač, doktorka Džuli Galager.
Anketirani sportisti su istakli da će razmotriti usvajanje još boljih navika oralne higijene u svrhu rješavanja ovih problema, a već je provedena i nova studija.

-Sportisti su bili voljni da razmotre promjene u ponašanju koje se odnose na svakodnevno uklanjanje plaka, povećanu dostupnost fluora i redovne stomatološke posete da bi poboljšali oralno zdravlje“, zaključila je Galager.
Sportisti koji su anketirani bili su biciklisti, plivači, veslači, gimnastičari, hokejaši, atletičari, ragbisti, reprezentativci Engleske u ragiju, fudbaleri Redinga i biciklisti i „Tim Skaja“. Studiju je objavljena pod nazivom „Oralna ponašanja vezana za zdravlje elitni i profesionalnih sportista“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -