NaslovnaZanimljivostiSpisak dobrih i "loših" namirnica za zdravlje vaših zuba

Spisak dobrih i “loših” namirnica za zdravlje vaših zuba

- Advertisement -

Pojedina hrana je loša za vaš organizam, a posebno za zube. Ukoliko ne kontrolišete količinu koju unosite, to može dovesti do ozbiljnih problema.

Tvrdi slatkiši mogu da se zalijepe za površinu zuba i potrebno im je mnogo vremena da se razlože, tako da su veoma štetni za zube. Neki od njih su toliko tvrdi da mogu da izazovu pucanje zuba ukoliko ih zagrizete.

Kisele namirnice

Ukoliko volite limun i čuli ste da izbjeljuje zube, pripazite. Limun može biti štetan za zube, kao i kisela hrana. Nakon unošenja takve hrane potrebno je temeljno očistiti zube.

Tablete za žvakanje

Ova vrsta tableta sadrži koncentrovane kiseline koje oštećuju zube jer se lijepe za njih. Čak su i zdrava i vitaminska pića štetna za zube.

Namirnice koje sadrže skrob

U današnje vrijeme jedemo nezdravu hranu, a da i ne pomislimo na posljedice. Čips, bijeli hleb, pica, pasta i hamburgeri su nezdravi jer se njihovi djelići zadržavaju između zuba. Ova se hrana brzo pretvara u šećer jer u ustima počinje predigestivni proces. Taj šećer oštećuje zubnu gleđ.

Gazirana i energetska pića

Zaslađena, gazirana i energetska pića su posebno štetna za zube ukoliko se često piju.

Sušeno voće

Suvo voće može biti štetno za zube jer sadrži koncentrisani šećer i lijepi se za zube. To pospješuje razvoj bakterija u ustima i dovodi do oštećenja zbune gleđi.

Alkohol i vino

Pljuvačka u ustima pomaže pri uklanjanju komadića hrane i štiti od kisele hrane, a pošto alkohol sprečava proizvodnju pljuvačke, štetan je za zube. Alkohol može dovesti do bolesti desni.

Za vaše zube je zdrava voda, mlječni proizvodi, voće, povrće, orasi i zeleni čaj.

Voda

Voda je nezamenjljiva, pa njom treba ispirati zube posle jela ili nakon što popijete zaslađena pića.

Mlječni proizvodi

Mlječni proizvodi su bogati vitaminima i mineralima. Oni obnavljaju zalihe kalcijuma koji je neophodan za zdravlje zuba.

Orasi

Orasi su bogati vitaminima, mineralima, kalcijumom, kalijumom i cinkom te su zdravi za zube.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sprečava razvoj bakterija i pomaže u borbi protiv upale desni. Kafa i kakao su takođe veoma korisni.

Važno

Nemojte prati zube odmah nakon pijenja i jedenja nečeg kiselog ili zaslađenog, jer se tada zubna gleđ oštećuje još brže. Zube isperite vodom, sačekajte pola sada dok pljuvačka odradi svoj posao, a potom operite zube kaladontom.

Izvor: Klinika.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -