fbpx
NaslovnaZanimljivostiSpisak dobrih i "loših" namirnica za zdravlje vaših zuba

Spisak dobrih i “loših” namirnica za zdravlje vaših zuba

Pojedina hrana je loša za vaš organizam, a posebno za zube. Ukoliko ne kontrolišete količinu koju unosite, to može dovesti do ozbiljnih problema.

Tvrdi slatkiši mogu da se zalijepe za površinu zuba i potrebno im je mnogo vremena da se razlože, tako da su veoma štetni za zube. Neki od njih su toliko tvrdi da mogu da izazovu pucanje zuba ukoliko ih zagrizete.

- Advertisement -

Kisele namirnice

Ukoliko volite limun i čuli ste da izbjeljuje zube, pripazite. Limun može biti štetan za zube, kao i kisela hrana. Nakon unošenja takve hrane potrebno je temeljno očistiti zube.

Tablete za žvakanje

Ova vrsta tableta sadrži koncentrovane kiseline koje oštećuju zube jer se lijepe za njih. Čak su i zdrava i vitaminska pića štetna za zube.

Namirnice koje sadrže skrob

U današnje vrijeme jedemo nezdravu hranu, a da i ne pomislimo na posljedice. Čips, bijeli hleb, pica, pasta i hamburgeri su nezdravi jer se njihovi djelići zadržavaju između zuba. Ova se hrana brzo pretvara u šećer jer u ustima počinje predigestivni proces. Taj šećer oštećuje zubnu gleđ.

Gazirana i energetska pića

Zaslađena, gazirana i energetska pića su posebno štetna za zube ukoliko se često piju.

Sušeno voće

Suvo voće može biti štetno za zube jer sadrži koncentrisani šećer i lijepi se za zube. To pospješuje razvoj bakterija u ustima i dovodi do oštećenja zbune gleđi.

Alkohol i vino

Pljuvačka u ustima pomaže pri uklanjanju komadića hrane i štiti od kisele hrane, a pošto alkohol sprečava proizvodnju pljuvačke, štetan je za zube. Alkohol može dovesti do bolesti desni.

Za vaše zube je zdrava voda, mlječni proizvodi, voće, povrće, orasi i zeleni čaj.

Voda

Voda je nezamenjljiva, pa njom treba ispirati zube posle jela ili nakon što popijete zaslađena pića.

Mlječni proizvodi

Mlječni proizvodi su bogati vitaminima i mineralima. Oni obnavljaju zalihe kalcijuma koji je neophodan za zdravlje zuba.

Orasi

Orasi su bogati vitaminima, mineralima, kalcijumom, kalijumom i cinkom te su zdravi za zube.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sprečava razvoj bakterija i pomaže u borbi protiv upale desni. Kafa i kakao su takođe veoma korisni.

Važno

Nemojte prati zube odmah nakon pijenja i jedenja nečeg kiselog ili zaslađenog, jer se tada zubna gleđ oštećuje još brže. Zube isperite vodom, sačekajte pola sada dok pljuvačka odradi svoj posao, a potom operite zube kaladontom.

Izvor: Klinika.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -