NaslovnaSavjetiSpas protiv paradentoze

Spas protiv paradentoze

- Advertisement -

Danas se sve više govori o moći fitoterapeuta, ali čak i oni koji u principu još uvijek zaziru od liječenja biljem nekih unutrašnjih obolenja, rado se odlučuju za biljne odvare za ispiranje usne duplje, desni i zuba.
Bolotov recept za jačanje i učvršćivanje zuba
Preliti 30 grama suvog korijena iđirota sa pola litre votke u jednoj posudi, a u drugoj istovremeno pripremiti nastoj od 30 grama propolisa i pola litre votke. Obje komponente treba da stoje najmanje dvije nedelje, poslije čega ih treba filtrirati kroz dvostruku sterilnu gazu.

Primjena: 1 čajna kašika alkoholature i propolisa i dvije čajne kašičice alkoholature iđirota se pomiješaju u čašici i dobijenom tečnošću se ispiraju usta, vodeći računa da se zahvati prostor oko oboljelih desni. Ovo izvanredno i vrlo efikasno prirodno sredstvo djeluje kao balzam na gingivu, učvršćuje desni i dovodi do ozdravljenja od paradontoze.
Odvari
List žalfije i cvijet kamilice pomiješati u razmjeri 1:1 i preliti šoljom kipuće vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 15 minuta, a onda procijediti i koristiti za ispiranje 10 – 15 puta na dan ukoliko je riječ o upalnim procesima na desnima. Odvar hrastove kore razblažen vodom u razmjeri 1:0 pomaže protiv krvarenja desni. Kora hrasta, korijen iđirota, travu majčine dušice i list oraha pomiješati u jednakim količinama. Preliti vodom i kuvati 10 minuta, a onda procijediti. Poslije toga ova tečnost se koristi kao sredstvo za ispiranje i apliciranje u akutnom periodu. Koru hrasta, kantarion, morski kupus, hajdučku travu, bokvicu, kamilicu, plod šipka i cvijet zove pomiješajte u jednakim razmjerama. Jednu kašiku mješavine prelijte šoljom ključale vode, a dobijenu tečnost koristite za ispiranje i aplikaciju u akutnim fazama parodontoze.

Kiselo i slatko
Savjetujemo da što češće pijete sok od limuna, pomorandže ili limete, ali ga ne držite u ustima, jer kiselina ne djeluje dobro na zubnu gleđ. Pijte sok na slamčicu, ali ne pretjerujte ako imate povišenu želudačnu kiselinu. Limun će zaustaviti krvarenje desni i učvrstiće zube. Žvaćite saće – med i saće su fantastično sredstvo za smirivanje upale desni. Ovaj pčelinji proizvod osim voska sadži i polen. Sve zajedno je odlično za čišćenje džepova od gnoja, za učvršćivanje desni i za skidanje zubnog plaka. Žvaćite saće s medom dugo i uporno prije jela ili 3 sata poslije jela.
Masti, kašice, aplikacije
Usitnite koru drveta lovora i stavite je u sirće. Ovom tečnošću mažite desni – to sredstvo ih odlično učvršćuje. Rastvorite u vodi običnu so, namočite tamponom ovim rastvorom i stavljajte na desne – to ublažava neprijatnost. Pomiješati med sa ribljim uljem ili svježe topljenom svinjskom mašću. Natopite sterilnu gazu dobijenom smjesom i namažite njome nepca, desni i unutrašnji dio obraza. Činite tako 3–4 puta na dan kod stomatita i kandioze koji ponekad usložnjavaju paradontozu. Prelijte mješavinu od supene kašike zelene ljuske oraha i isto toliko lista oraha jednom šoljom ključale vode. Ostavite da stoji pola sata, a onda dobijenu tečnost koristite za ispiranje i aplikacije kod paradontoze i gingvita. Aplikacije sa sokom kalanhoe pomažu u liječenju gingvita i paradontoze. Kura liječenja je 3–5 dana po 20 minuta.

Mješavina aloje i kupine
Jednu supenu kašiku usitnjenog lista aloje, po 2 kašike lista kupine i kantariona preliti sa 3 šolje ključale vode (oko 700 grama) i ostaviti da stoji poklopljeno desetak minuta. Čim se čaj prohladi, ispirati njime usta i desni, zadržavajući tečnost upravo oko najugroženijih dijelova.
Aloja i žalfija
Supenu kašiku lista aloje i po dvije kašike žalfije i kantariona usitniti i preliti ključalom vodom (3 šolje). Ostaviti da stoji pola sata, a onda procijediti i koristiti čaj kao sredstvo za ispiranje kod upala desni.
Aloja i melisa
Supenu kašiku usitnjenog lista aloje, 2 supene kašike kantariona i 8 čajnih kašičica melise (matičnjaka, limunove trave) preliti sa 750 ml vode i ostaviti da stoji poklopljeno četiri sata. A onda dobijenu tečnost, koja je prethodno procijeđena koristiti za ispiranje kod akutnih upalnih procesa u usnoj duplji.

Propolis u terapiji
Žvaćite nekoliko puta na dan prašak od korijena iđirota (koji možete nabaviti u biljnim apotekama) – po 0,3 – 0,5 grama za svaku proceduru, tokom 5-7 dana. Istovremeno uzimajte 1 čajnu kašičicu 10 procentnog meda sa propolisom, koji treba držati u ustima dok se potpuno ne rastvori. Ponavljajte postupak 2–3 puta na dan.
Ekstrakt propolisa sa breskvinim uljem
Supenu kašiku 10% alkohola ekstrakta propolisa pomiješati sa dvije supene kašike breskvinog, bademovog ili maslinovog ulja. Koristiti kod angine, kao i za premazivanje sluzokože usta i oboljelih desni.
Kantarion i propolis
Uzeti 25 grama propolisa i usitniti ga na komadiće koji nisu veći od 0,4 mm, stavite u bocu od tamnog stakla, prelijte ga sa 100 ml alkohola, dobro promiješajte i dodajte 50 grama suve herbe kantariona i ostavite da stoji 15 dana (s vremena na vrijeme promućkajte). Poslije naznačenog vremena koristite nastoj za ispiranje (doza: 20 – 30 kapi na 100 ml vode) 4–5 puta na dan.

Iglice jele i šipurak
Vijekovno iskustvo predlaže sljedeći recept protiv paradontoze: usitniti 5 supenih kašika jelovih iglica, 2 supene kašike ploda šipka, 1 supena kašika ljuski crnog luka i 2 kašike mirođije. Preliti sve litrom i po vode, kuvati 5 minuta, procijediti i dodati kašiku-dvije jabukovog sirćeta. Dobijenu tečnost popiti tokom dana, umjesto čaja. Poželjno je da tečnost bude topla. Ako desni krvare pomiješajte 5 supenih kašika sitno sječenih iglica jele (bez grančica), 2 supene kašike stučenih suvih ili svježih plodova šipurka ili usitnjene lukovine. Preliti sa 1,2 litra hladne vode i ostaviti da se kuva još pet minuta. To je dnevna količina. Odvar se pije tokom dana, kada god ste žedni. U zubnu pastu ili prašak koji obično koristite dodajte u prah samljeven korijen iđirota (količina je 0,5 grama za jednu proceduru) i čistite zube 3 puta na dan.

Da učvrstite desni dobro je jesti svakodnevno po nekoliko čena bijelog luka. Pokušajte da sa vremena na vreme ispirate usta rastvorom jabukovog sirćeta. Izuzetno dobra sredstva za terapiju oboljelih desni su odvar lista oraha, odvar bosiljka ili ivan – čaja (Chamerion angustifolium L.) i to u razmjeri 1 dio trava i 5 dijelova vode. Jedna od najnježnijih, ali isto tako efikasnih vodica za ispiranje desni kod paradontoze je nastoj – alkoholatura spravljena od 2 supene kašike latica ruže ili cvijeta šipka prelivena sa 300 – 400 g votke. Treba da stoji 2 nedelje, uz povremeno protresanje boce koju ste prethodno dobro zatvorili. Prije upotrebe nastoj se dobro iscijedi, zatim profiltrira kroz sterilnu gazu i onda je spreman za upotrebu. Redovnim ispiranjem ovom alkoholaturom popravlja se stanje desni. (kucnilekar.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -