Naslovna Obavještenja Snimak zuba - sve što treba da znate

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti.

Postoji više vrsta snimaka, ali dva koja se najčešće koriste u svakodnevnoj praksi su OPT snimak i retroalveolarni snimak.

OPT snimak zuba
Ortopantomogram (OPT ili ortopan) je snimak zuba na kojem se vide gornja i donja vilica u cjelosti, sa okolnim koštanim strukturama.

Foto: news.llu.edu

Ovo je dvodimenzionalni prikaz cijelog viličnog aparata. Može biti izrađen na filmu ili u digitalnoj fromi na CD-u.

Ovaj snimak služi za procjenu generalnog stanja zdravlja usne duplje pacijenta, ali nije dovoljno precizan kada je riječ o procjeni stanja svakog pojedinačnog zuba.

Na ortopanu možemo posmatrati:
*položaj izniklih i neizniklih zuba u vilici
*kost u okolini zuba, prisustvo patogenih lezija ili parodontalnih džepova
*zdravlje kosti, prisustvo patogenih promjena u vilici

Foto: santarsierodental.com

*blizinu sinusa gornjim zubima, patogene promjene u sinusima
*procjenu stanja kosti nakon neke stomatološke intervencije (vađenja zuba, ugradnje implanta)
*utvrđivanje prisustva žarišta (lokalnog problema) u usnoj duplji kod pacijenata koji se pripremaju za neku operaciju, zračenje ili hemioterapiju.

Ponovićemo, OPT snimak ne može da se koristi kao snimak uz pomoć kojeg će se procjenjivati stanje i zdravlje svakog pojedinačnog zuba, iz razloga što nije dovoljno precizan.

Foto: theweek.in

Za ovakvu vrstu procjene koristi se retroalveolarni snimak.

Retroalveolarni snimak zuba
Ovu vrstu snimka zovemo i ciljani snimak, jer na njemu možemo mnogo preciznije da procijenimo stanje svakog pojedinačnog zuba.

Ovu vrstu snimka koristimo u sljedećim situacijama:
*kada želimo da utvrdimo da li je na zubu prisutan karijes
*kada želimo da procijenimo da li je na zubu prisutno hronično zapaljenje živca sa procesom na vrhu korijena

*kod procjene stanja zuba poslije povrede
*u toku liječenja zuba (vađenja živca) kada je potrebno utvrditi stanje korjenova zuba i procijeniti završno punjenje kanala korijena

Foto: exceldentalnw.com

3D snimak zuba
Ova vrsta snimka se ne koristi svakodnevno, već samo kada je potrebna još preciznija procjena ili mjerenja struktura u vilici.

Na ovom snimku moguće je uveličavati i mjeriti sve strukture u kosti. To se koristi nakon liječenja zuba, u situacijama kada nije moguće napraviti procjenu samo na osnovu retroalveolarnog snimka.

Kod pacijenata koji planiraju ugradnju implanta, obavezno je uraditi 3D snimak vilice, kako bi se precizno moglo odrediti mjesto na kojem će implant biti ugrađen.

Pitanje koje često čujemo od naših pacijenata jeste koliko često je dozvoljeno snimanje zuba i da li stari snimak može ponovo da se iskoristi.

Činjenica je da ne postoji jasno precizirano vrijeme na koje je potrebno ponavljati snimke. To zavisi od stanja zuba, uzrasta pacijenta i njegovih tegoba.

Foto: greenvillesc.dentist

Kod djece se smjena zuba brzo dešava pa je u nekim slučajevim, ukoliko doktor tako procijeni, potrebno češće raditi simanje zuba.

Kod odraslih pacijenata se uzima da ortopan snimak možemo koristi do godinu dana od momenta kada je snimljen.

Nakon liječenja zuba, poslije godinu dana, potrebno je uraditi kontrolni retroalveolarni snimak. Kod pacijenata koji imaju parodontopatiju, potrebno je uraditi ortopan snimak na svake dvije godine, kako bi se pratilo stanje kosti i povlačenje desni.

Izvor: ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

Poslije vađenja zuba, rana nikako ne smije da se ispira

Vađenje zuba u nekom trenutku u životu postane neophodnost. Ukoliko dozvolimo da se dogodi da je vađenje zuba potrebno, onda sa tim...

Naučnici tvrde: Broj zuba otkriva probleme sa zdravljem i koliko ćete živjeti

Redovna oralna higijena je osnovna stvar kod svakog čovjeka iz estetskih razloga, ali i mnogo zdravstvenih. Pregledom usne duplje može da se...

Predstavljamo: Super-Snap Mini-Kit

Super-Snap diskovi na jednostavan način poliraju i obrađuju kompozite brzo i sigurno. Diskovi različitih veličina i finoće imaju elastične držače, koji se...

U julu smo imali preko 190.000 otvorenih stranica, 32% više nego prethodni mjesec

Još jedan fenomenalan mjesec je iza nas, kada je u pitanju čitanost portala www.stomatologija.me. Imali smo 190.323 otvorene stranice i 62.689 pojedinačnih...
- Advertisment -