NaslovnaSavjetiSkriveni učinci gubitka zuba

Skriveni učinci gubitka zuba

- Advertisement -

Cilj moderne stomatologije je obnoviti normalnu funkciju, udobnost, estetiku, govor i zdravlje osobama koje su izgubile zube. Ako uzmemo u obzir da ljudska populacija stari i raste, povećava se broj ljudi koji imaju izgubljene zube. No, što je broj izgubljenih zuba veći, zadatak implantologa je izazovniji.

Kao rezultat kontinuiranih istraživanja dijagnostičkih alata i inovativnih terapeutskih protokola, rezultati su predvidljiviji u mnogim slučajevima višestrukog gubitka zuba. Ovo je važan napredak u stomatologiji jer gubitak zuba ima ozbiljne posljedice naročito kod starije populacije s višestrukim gubitkom zuba.

Najočitija posljedica gubitka zuba je narušena estetika. Naš izgled ima uticaj na to kako se osjećamo pa psihološki i socijalni učinci gubitka zuba ostavljaju duboke posljedice. No, nije stvar samo u estetski ružnim prazninama. Vjerovali ili ne, nije sve baš u zubima. Postoji nešto manje vidljivo u području gubitka zuba, a utiče na funkciju, zdravlje, estetiku… Zapravo na sve.

Riječ je o kosti u ustima kojoj je potrebna stimulacija da se održi njen oblik i gustina. Ovu stimulaciju inače osiguravaju zubi. Kontakti među zubima proizvode male napetosti koje se prenose na kost preko parodontalnog ligamenta i potiču kost na remodelaciju i kontinuirano obnavljanje. Kada se izgubi zub dolazi do izostanka stimulacije i gubitka alveolarne kosti – prvo vanjske širine, zatim visine i na posljetku volumena. Dolazi do gubitka 25 odsto početne visine tokom prve godine i dodatnog prosječnog gubitka visine od 4mm tokom sljedećih nekoliko godina.

Izvor: Poliklinika dr Zubović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -