NaslovnaRiječ stomatologaSklad izgleda lica i zuba

Sklad izgleda lica i zuba

- Advertisement -

Kod dijagnoze, kako u ortodonciji tako i u drugim oblastima stomatologije i medicine, važno je da se ne fokusiramo samo na jedan aspekt pacijentovog stanja, a previdimo neke druge pacijentove probleme.

U ortodonciji se ne smijemo usredsrediti samo na pacijentovu okluziju, a da zanemarimo međuvilične odnose, razvojne sindrome, sistemske bolesti, parodontalni problem, te psihosocijalni problem. Za ortodonta, baza podataka je cjelina koja se prikuplja iz tri glavna izvora:
*pitanja pacijentu,
*klinički pregled pacijenta,
*procjena dijagnostičkih podataka (modeli,rendgenske slike i fotografije).

- Advertisement -
Foto: citysmilesstlouis.com

Neki od glavnih razloga pacijentove zabrinutosti su: poremećena estetika lica i zubi, poremećena funkcija i želja za poboljšanjem izgleda zuba, te time i kvaliteta života. Ortodontski problemi su uglavnom posljedica razvojnog procesa, te treba uzeti detaljnu medicinsku i dentalnu anamnezu, procjeniti fizički rast, te preći na kliničku procjenu oralnog zdravlja i funkciju vilica i okluziju.

Procjena izgleda i analize estetike lica se može izvesti u tri koraka:
1.Procjena makroestetike – proučava lice u sva tri pravca prostora (na to najviše utiču skeletne anomalije),
2.Procjena miniestetike – fokusira se na osmijeh, kako izledaju lice i zubi u neuslijenom kontaktu usana,
3.Procjena mikroestetike – fokusira se na zube.

- Advertisement -

1.Procjena makroestetike
Analizom lica frontalno procjenjujemo simetričnosti lica (glabela, vrh nosa, sredina brade, sredina usana) i vertikalne proporcije lica koje dijelimo na tri sprata. Analizom lica iz profila posmatramo punoću usana, projekciju brade, položaj i veličinu nosa i Z ugao. Ortodontski postupci koji mogu da utiču na makroestetiku licu su modifikacija rasta (stimulisanje rasta mandibule, zaustavljanje rasta maksile i obrnuto, te kamuflaža i naposljetku ortognatska hirurgija.

Foto: freepik.com

2.Procjena miniestetike
Ova procjena obuhvata izloženost sjekutića u odnosu na usne, tj.vidljivost desni, transverzalnu dimenziju osmijeha koja je povezana sa bukalnim koridorima, simetriju pri osmijehu, nepravilnosti položaja zuba, kakav je luk osmijeha i izraženost vermiliona.

3.Procjena mikroestetike
Ova procjena analizira oblik i proporciju zuba koji se mogu konzervativno ili protetski poboljšati. Posmatramo i trouglaste prostore između zuba, angulaciju sjekutića,dijasteme i boju zuba. Nakon što analiziramo dijagnostičku dokumentaciju, modele i kefalometrijske snimke, te klasifikujemo malformaciju prelazimo na planiranje terapije koju će mudar i iskusan kliničar upotrebiti tako da bi korist za pacijenta bila maksimalna, a cijena i rizik minimalni.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -