NaslovnaSavjetiSisanje palca kod djece predškolskog uzrasta

Sisanje palca kod djece predškolskog uzrasta

- Advertisement -

Mnoga djeca predškolskog uzrasta imaju naviku sisanja palca. Često uz to idu i pridružene navike poput držanja omiljene igračke uz sebe, ćebeta, igranje sa kosom…

S obzirom da je ovo način da djeca sama sebe umire, opuste pojačava se kada su uplašeni, uznemireni, kada im je dosadno, gledaju sadržaj na televizoru, kao dio uspavljivanja. Navika sisanja palca može ostaviti posljedice na razvoj vilica i zuba.

Problemi koji mogu nastati su preveliki vertikalni i horizontalni preklop prednjih zuba (gornji zubi previše preklapaju donje zube u zagrizu, dok su donji previše uvučeni unutra, ka jeziku), otvoren zagrižaj u prednjoj regiji (gornji i donji zubi nisu u kontaktu kada dijete zagrize, odstoje jedni od drugih i postoji veliki prostor između njih) i obrnuti preklop u bočnoj regiji (donji zubi preklapaju gornje u zagrizu umjesto da bude obrnuto).

Nepravilnosti u prednjoj regiji mogu se sanirati i spontano ako se navika ukloni u periodu mliječne denticije. Za bočnu regiju je uvijek neophodna terapija.

Kada djeca prestaju da sisaju palac?
Djeca prije ili kasnije prestanu sa ovom navikom spontano. Ako ona potraje duže od pete godine, treba pokušati uticati na dijete da prestane. Polako ga podsjećati da prestane i pokušati da ga okupiramo aktivnošću uz pomoć koje bi zaboravilo na palac. Najteže je odvići dijete od noćnog sisanja palca.

Postoje pomagala za odvikavanje, razni lakovi, mazalice koje imaju jako neprijatan ukus ili predmeti koji se navuku preko palca i na taj način odvraćaju dijete od palca. Ovaj način daje bolje rezultati kod starije djece nego kod mlađe.

Takođe neophodno je da dijete želi da prekine sisanje palca, pa da ovo budu samo podsjetnici kada se zaboravi. Bilo kakav stres ili mijenjanje djetetove svakodnevne rutine, može dovesti do ponovnog vraćanja stare navike.

Koje su posljedice ukoliko se zakasni sa odvikavanjem od sisanja palca?
Ako se zakasni sa odvikavanjem, pristupa se ortodontskoj terapiji. Ortodont ,u sklopu korekcije zagriza i usmjeravanja razvoja vilica, u aparatić može staviti i dio čija je uloga sprječavanje unošenja palca u usta.

Izvor: Dental centar Bobić/dr Marija Matić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -