NaslovnaSavjetiSinusna zubobolja

Sinusna zubobolja

- Advertisement -

Ponekad se javljaju pacijenti sa jakom zuboboljom u području gornjih predkutnjaka i kutnjaka.

Nakon detaljnog pregleda, ustanovi se da su zubi potpuno zdravi i da se bol javlja kao posljedica upale maksilarnog sinusa (sinusa smještenog u gornjoj vilici). Vrhovi zubnih korijena završavaju blizu sinusnih šupljina.

Foto: wellnessdoctorrx.com

Zbog blizine korijena zubi i njihovih živaca može se javiti bol zuba kod upale sinusa ili sinusitisa.

Kako nastaje sinusna zubobolja
Kod upale sinusa dolazi do pojačanog lučenja sluznice i sinusi se pune tekućinom koja se zadržava u sinusnim šupljinama i stvara pritisak na okolna tkiva. Akutna sinusna infekcija obično slijedi neku vrstu prehlade ili infekciju gornjih dišnih puteva.

Dobar pokazatelj sinusne zubobolje je i bol kod micanja glavom, skakanja ili saginjanja i podizanja glave. Kad pacijent dođe sa ozbiljnom zuboboljom, moramo ustanoviti da li je uzrok te boli pulpitis (upala zubne pulpe kojoj je uzrok karijes).

Foto: stomatolog-beograd.rs

Zub se pregleda kako bi se uočio karijes, hladnim sprejem provjeri vitalitet zuba i učini se rtg snimka zuba. Sve to nam omogućava da bolje shvatimo odakle dolazi bol. Ako zub nema karijesa i izgleda zdravo, tada moramo potražiti novi uzrok boli, kao što je sinusitis.

Sinusna zubobolja može podsjećati na uobičajenu zubobolju izazvanu karijesom ili upalom zubnog živca. Posjeta stomatologu i izrada rendgenskog snimka ukloniće sve nedoumice i moći će se napraviti pravilna dijagnoza.

Izvor: Instagram/stomatologija_maglajlic_sunkic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -