NaslovnaObavještenjaSinusna zubobolja – simptomi i liječenje

Sinusna zubobolja – simptomi i liječenje

- Advertisement -

Sinusna zubobolja problem je koji mogu da imaju kako odrasli, tako i djeca. Ipak, prema statističkim podacima, ova nelagoda se češće javlja kod starijeg stanovništva, dok djeca rjeđe imaju problem sa bolovima u zubu koji su uzrokovani upalom sinusa.

Infekcija sinusa ili upala sinusa, poznata i kao sinusitis mogu nerijetko da dovedu do zubobolje. Sinusitis se javlja kada se tkivo oko sinusa upali ili otekne usljed infekcije. Bol u zubima je čest simptom sinusitisa, a često se naziva i sinusna zubobolja.

Foto: bruneldentalpractice.co.uk

Ovaj bol može da bude uzrokovan pritiskom koji se vrši na sinuse, kao i drenažom uzrokovanom sinusnom infekcijom. Bol se najčešće javlja u zubima gornje vilice, ali i na zadnjim zubima koji su bliži sinusnim kanalima.

Anatomija sinusa
Sinusi predstavljaju četiri para kanala koji se nalaze u kostima lica, u blizini očiju, jagodica i čela, a ispunjeni su vazduhom. Oni se zagrijavaju, vlaže i filtriraju vazduh u nosnoj šupljini. Ujedno, oni proizvode i sluz koja čisti nos. Kada se ti prostori začepe tečnošću, moguća je infekcija sinusa.

Takva vrsta zagušenja i pritiska mogu da izazovu bol poznat i kao sinusna zubobolja. Ovakva vrsta nelagode javlja se jer su korijeni zuba i vilične kosti smješteni u blizini sinusa. Ponekad, usljed jake infekcije, moguća je i pojava bola na donjoj vilici, mada se u najvećem broju slućajeva javlja samo na gornjoj.

Foto: libertytreeprosthodontics.com

Kako se sinusna zubobolja razlikuje od standardnog bola u zubu?
Kada se javi zubobolja, nerijetko je veoma teško utvrditi njen uzrok. Bol u nekim slučajevima može da bude toliko jak, da je teško odrediti i koji zub je problematičan. Ujedno, mnogi simptomi uobičajene zubobolje slični su simptomima koje uzrokuje sinusna zubobolja.

Ipak, bolovi uzrokovani upalom sinusa najčešće se javljaju u gornjim molarima i zahvataju više zuba, a ne samo jedan. Dakle, ukoliko istovremeno osjetite bol u gornjoj vilici i imate utisak da vas boli više zuba, moguće je da je problem nastao zbog sinusa. Takođe, bol može da bude uzrokovana i vremenskim promjenama. Ujedno, često se javlja i temperatura, ali i malaksalost.

Zubobolja nastala zbog problema sa zubom najčešće je skoncentrisana samo na jednom mjestu, a ujedno je i invanzivnija. Sinusna zubobolja se pogoršava prilikom određenih pokreta. Na primer, jače ćete osjećati bol pri skoku ili savijanju, a manje tjeskobe tokom sjedenja ili ležanja.

Foto: nycdentaloffice.com

Sinusna zubobolja – simptomi
Sinusitis najčešće nastaje kao uobičajena prehlada praćena kijavicom. Vremenom, može da preraste u ozbiljnu bakterijsku infekciju. Osim toga, sinusitis mogu da uzrokuju i alergije, bakterijske ili gljivične infekcije, kao i nagle promjene temperature ili vazdušnog pritiska.

Astma i loš imunitet povećavaju rizik od nastanka sinusitisa. Najčešći simptomi sinusitisa su prehlada i kijavica. Kašalj i začepljen nos, naročito praćeni upalom ili otokom sinusa, lako mogu da uzrokuju oralne bolove.

Simptomi koju ukazuju da postoji sinusitis:
*Osjećaj pritiska oko nosa, očiju i čela
*Drenaža guste sluzi iz nosa
*Halitoza, odnosno neprijatan zadah iz usta
*Bol u uhu
*Povišena tjelesna temperatura
*Gubitak čula mirisa i ukusa
*Osjećaj umora i malaksalosti
*Upala krajnika, grla, promuklost i kašalj

Ukoliko imate simptome sinusitisa, trebalo bi da se javite ljekaru i da započnete liječenje. Neadekvatno liječenje upale sinusa može vremenom da uzrokuje sinusnu zubobolju, ali i da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih i stomatoloških tegoba.

Foto: dentalimplantscost.com.au

Liječenje sinusne zubobolje
Liječenje bi najprije trebalo da započnete kod kuće. Vodite računa o tome da budete hidrirani, a značajno može da vam pomogne i inhaliranje. Ispiranje sinusa fiziološkim rastvorom pomoći će vam u tome da što prije izdrenirate nosne kanale i samim tim umanjite pritisak na sinuse koji uzrokuje sinusnu zubobolju. Kapi za nos mogu kratkotrajno da vam pomognu, ali pokušajte da ih izbjegavate.

Prekomjerna upotreba kapi za nos može da ima više štete nego koristi. Pokušajte da ih zamijenite fiziološkim rastvorom.
Sinusna zubobolja tretira se na nekoliko različitih načina:

*Lijekovima za ublažavanje bola o kojima možete da se konsultujete sa svojim stomatologom.
*Toplo-hladna terapija, odnosno korišćenje tople, pa hladne obloge na problematičnom području. Smjenjujte obloge na svakih 15-ak minuta i pokušajte sa ovim tretmanom nekoliko puta tokom dana.
*Ispiranje usta slanom vodom ublažiće upalu. Slanu vodu mućkajte u ustima 30-ak sekundi, a potom ispljunite. Pokušajte ovo nekoliko puta na dan.

Izvor: ordinacija Bodent

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -