NaslovnaIntervjuSinonim za vrhunsku, savremenu stomatologiju

Sinonim za vrhunsku, savremenu stomatologiju

- Advertisement -

Stefanija Pantović je mlada, uspješna žena koja pored svjesnosti o važnosti obrazovanja i edukacije, njeguje i preduzetnički duh. Otvorila je samostalnu stomatološku ordinaciju Stefanija Dental, gdje je sve, od usluge, materijala, tehnologije, uređenja enterijera, podređeno vrhunskoj ponudi i kvalitetu.

Želja da bude što bolja u svojoj profesiji, da savlada najsloženije intervencije dovela ju je do toga da postane najmlađi oralni hirurg u Crnoj Gori.

Foto: gracija.me

“Da budem iskrena, nisam imala u planu da sa 29 godina postanem oralni hirurg, još manje najmlađi u Crnoj Gori. Privatna praksa i veliki broj pacijenata su izrodili želju da stojim iza najsloženijih protetsko-hirurških i implantoloških intervencija. Cio taj profesionalni put počeo je rano, smjelo i hrabro. Danas, srećna sam i ponosna”, objašnjava Stefanija, i dodaje:

“Kada pokrećete sopstveni koncept, kada ste sami u tome, morate pokazati spremnost da odgovorite nizu izazova, počevši od preispitivanja ličnih preduzetničkih i menadžerskih sposobnosti. S druge strane, organizovanje rada ordinacije, praćenje tržišta, uvođenje svjetskih standarda u rad, u opremu, kao i u edukacije, sigurno je avantura kojom krunišete karijeru. Da biste bili profesionalac, ljekar prepoznat kao istaknut stručnjak, mora vas pratiti ozbiljna zdravstvena ustanova. Htjela sam ustanovu koja osigurava visoko profesionalnu uslugu, koristeći opremu najmodernije tehnologije, najkvalitetnije materijale iz domena estetske i implantološke stomatologije i protetike; digitalnu rendgen dijagnostiku. Posebno dizajniranim enterijerom, željela sam da se pacijent osjeća ugodno samim dolaskom, bez asocijacija boli, upečatljivih mirisa. Cilj su sigurne, visokokvalitetne, bezbolne intervencije koje ne traju dugo. Komfor pacijenta je na svakom početku i kraju.”

Fokus na savremenoj stomatologiji
“Stomatologija je profesija koja se neprestano razvija. Tokom proteklih godina bili smo svjedoci značajnog napretka u pogledu tehnika, materijala i protokola liječenja. U potpunom smo skladu s tim, u mojoj ordinaciji je i fokus na savremenoj stomatologiji koja obuhvata antiaging. Danas, estetska stomatologija od izbjeljivanja, ispravljanja nepravilnog položaja zuba do kompletne rehabilitacije, kakve su Hollywood smile, nema granica. Možemo pacijentu ponuditi i pružiti sve što se radi u svijetu, a to je i ono što sve veći broj pacijenata želi”, objašnjava Stefanija.

Interesovalo nas je njeno mišljenje o tome kakav odnos vlada prema oralnom zdravlju i estetici u Crnoj Gori i koje su najčešće greške sa kojima se susreće u praksi.
“Nivo stomatološke zdravstvene zaštite u našoj zemlji nije na visokom nivou, posebno ne ukoliko se poredimo sa razvijenim zemljama. Na tu činjenicu ne možemo biti ponosni. S druge strane, napredujemo, sve je veći broj pacijenata koji ne čekaju simptomatologiju i bolove da se jave, koji dolaze na redovna čišćenja zuba i kontrolne preglede. Sve je veći broj pacijenata koji traže ljepotu i sklad, vrhunsku estetiku; profilaktička vađenja umnjaka. To me raduje. A najčešća greška je kada pacijenti ne dolaze na kontrolne preglede koji bi trebalo da se obavljaju svakih tri do šest mjeseci. Takođe, nepravilno i neredovno održavanje oralne higijene. Zato se trudim uvijek, koliko vrijeme dozvoljava, da demonstriram tehnike održavanja oralne higijene. Problem postoji kada se pacijenti jave kad imaju simptome, bol na hladno, toplo, slatko, sa iznenadnim bolovima, što je već pokazatelj većeg propadanja zuba. To iziskuje učestale posjete i povećane troškove.”

Dječija stomatologija je kompletna stomatologija primijenjena na djeci i ona, kako ističe, osim terapijskih procedura podrazumijeva i niz preventivnih i profilaktičnih mjera.
“Još u najranijem uzrastu važno je mališane naučiti kako se vodi briga o zdravlju zuba. Posjeta dječijem stomatologu trebalo bi da bude što je ranija moguća, prije problema, otoka, bolova. Adekvatna ishrana, oralna higijena, profilaksa, kontrolni pregledi u najranijem uzrastu su u osnovi prevencije oralnih oboljenja”, naglašava Stefanija, koja smatra da je edukacija u stomatologiji stalan i kontinuiran proces.

“Nemoguće je ne biti dio njega, ako planirate da razvijate svoju stomatološku praksu i budete u korak sa savremenim svjetskim tokovima. Treninzi, obuke u zemlji i inostranstvu su nezaobilazni. Uvijek me možete vidjeti na eminentnim naučnim skupovima. Lijepo je i razmijeniti iskustva sa kolegama. Visokoestetska stomatologija ima primat. Konstantno učim, posmatram svoje pacijente, njihove potrebe. Cilj mi je da napredujem, da ulažem u svoja znanja i poslovanje. Posebnu strast gajim prema implantologiji, i želim usko se specijalizovati u toj oblasti. Ordinaciju da obogatim novo dolazećim tehnologijama i trendovima. Da bude sinonim za vrhunsku, savremenu stomatologiju.”

Izvor: Gracija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -