fbpx
NaslovnaObavještenjaSimptomi odbacivanja implanta

Simptomi odbacivanja implanta

- Advertisement -

Nakon izvršene hirurške intervencije ugradnje implanta, čekamo najčešće tri mjeseca prije opterećivanja implanta krunom, mostom ili protezom.

To je period u kome očekujemo da se između implanta i okolne kosti stvori direktan kontakt, bez umetanja međusloja mekog tkiva, tj. dovoljno čvrsta veza koja bi omogućila da implant podnese opterećenja u toku žvakanja.

Dr Marija Matić

Nakon toga slijedi protetska faza, izrada fiksnog ili mobilnog rada nošenog implantima. Tek nakon što implant ostane stabilno vezan za kost i nakon opterećenja u funkciji, možemo reći da je ta veza dovoljno jaka – došlo je do oseointegracije.

Koji je procenat uspjeha ugradnje zubnih implantata?
Na žalost nekada se dešava da implant ipak bude odbačen. To se može desiti u fazi prije ili nakon protetike, neposredno poslije hirurgije ili mjesecima ili godinama kasnije. Smatra se da 5-10% ugrađenih implanata se odbaci u jednom trenutku. Kako da pacijent prepozna da nešto nije u redu i kada da se javi svom stomatologu?

Koji su simptomi odbačenog implanta?
Različiti simptomi mogu pratiti odbacivanje implanta. Ne javljaju se uvijek svi. U svakom slučaju mogao bi da se javi jak bol u predjelu implanta. Bilo da je bol spontan ili se javlja tokom žvakanja potrebna je kontrola kod stomatologa.

Da li su otok i crvenilo znak da sa zubnim implantom nešto nije u redu?
Neposredno poslije hirurgije prisutni su otok desni i crvenilo. Ako se jave nakon perioda zarastanja, znak su upozorenja. Nekada dolazi do povlačenja desni u predjelu implanta.

Oralna higijena cijele usne duplje mora biti zadovoljavajuća i ne smije biti prisutne upale desni ni oko zuba ni oko prisutnih implanata. Ako ipak primijetite da se desni povlače duž implanta tako da on postaje vidljiv, ili da kruna nakon protetike postaje duža obavezno se javite na kontrolu.

Da li zubni implant treba da se klima?
Klaćenje implanta je, takođe, jedan od znakova. Ako je opterećen krunom, uzrok klaćenja može biti i odšrafljivanje same krune od implanta ili rascementiravanje, u zavisnosti kakva je veza između njih. U svakom slučaju neophodna je provjera i korekcija kod stomatologa. Nekada to mogu biti i mikropomjeranja, i dalje upućuju na moguće odbacivanje implanta.

Šta raditi u slučaju komplikacije sa zubnim implantima?
Uspješnost implantacije je jako velika. Ipak, u određenim situacijama iz različitih razloga može doći do komplikacija. Jako je bitno javiti se na vrijeme na kontrolu, jer će nekada biti potrebna samo korekcija. U drugim slučajevima, radi se eksplantacija – vađenje implanta i pravi novi plan za sanaciju problema.

Autor: dr Marija Matić/Dental centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -