NaslovnaSavjetiSilikonske proteze: Zaboravite na žičane kukice, povlačenje desni i parodontopatiju

Silikonske proteze: Zaboravite na žičane kukice, povlačenje desni i parodontopatiju

- Advertisement -

Silikonske, odnosno valplast proteze se ugrađuju ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima.

One pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih, parcijalnih proteza, savitljive su i nemaju žičane elemente. Stoga je nošenje valplast proteze mnogo ugodnije i komfornije od nekih drugih vrsta proteza, a zubni niz na protezi izgleda prirodno i privlačno.

Valplast proteza za zube je veoma slična akrilatnim protezama, ali je ovo još savremenije rešenje i ima čitav niz prednosti u odnosu na akrilatne proteze.

Prednosti i mane

Materijal od kojeg se prave valplast proteze je fleksibilan i djelimično savitljiv, a izuzetno čvrst, te je gotovo otporan na lom. Valplast proteza je napravljena od specijalnih najlonskih vlakana, koja joj i daju osobinu elastičnosti. Pacijenti se veoma brzo navikavaju na ovaku protezu i mnogo je bolje podnose, a kukice kojima se povezuje sa ostalim zubima su izrađene od istog materijala tako da su neprimjetne. Valplast proteza mora uvjek biti u vlažnoj sredini jer u suprotnom gubi svoja svojstva, postaje krhka i lomi se.

Sa druge strane, ove proteze su bez žičanih elemenata, tanje su i prijatnije za nošenje, a njihova estetska funkcija je vrlo primjetna. Uz to, valplast proteze omogućavaju mnogo lakše i pristupačnije održavanje oralne higijene. Valplast, koji se koristi za izradu ovih proteza, je termoplastični najlon koji se savija na temperaturi usne duplje. Upravo zbog ovih osobina valplasta ovo su fleksibilne proteze. Takođe je važno što se valplast izuzetno dobro podnosi u ustima i ne dovodi ni do kakvih neželjenih reakcija.

Izrada valplast proteze je dobra odluka ukoliko pacijentu nedostaje više zuba u jednoj vilici, a postoje razlozi da se ne uradi zubni most ili ugradi implantat. Valplast zubne proteze pokazale su dobre rezultate i kod pacijenata sa neparalelnim,nakrivljenim zubima ili neravnim grebenima. Jedna od mana je to što valplast proteza mora uvjek biti u vlažnoj sredini jer u suprotnom gubi svoja svojstva, postaje krhka i lomi se

Zbog čega su one bolje od pločastih parcijalnih proteza

Na prvom mjestu zbog svih navedenih osobina ovog materijala moguće je izraditi parcijalnu protezu koja je mnogo tanja od pločaste tako da se neuporedivo bolje prilagođava situaciji u usnoj duplji; bolje naleže na desni i ravnomjernije prenosi pritisak žvakanja. Nema žičanih kukica kao pločata proteza pa ne dovodi do povlačenja desni, pojave parodontopatije ili oštećenja preostalih zuba karijesom.Takođe, ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -