NaslovnaObavještenjaSilikonske proteze za zube

Silikonske proteze za zube

- Advertisement -

Proteze na vakuum nazivaju se i silikonske proteze zbog materijala od kod su sačinjene. Primjenjuju se najčešće kod pacijenata koji u vilici nemaju nijedan zub. Ovaj tip proteze spada u totalne proteze, jer mijenja cio nepostojeći zubni niz pacijenta, a uključuje i meka tkiva usne duplje i vilice.

Proteze na vakuum uglavnom su oralna pomagala u starijem životnom dobu, kada osim što pomažu da osoba nesmetano može da konzumira hranu, omogućavaju i normalan govor i izgled lica. Pacijentima nisu omiljene iz više razloga, ali su svakako najjeftinije rješenje za problem bezubosti, dok se sa savremenim materijalima za izradu poboljšava i njihova udobnost.

Foto: blog.tvojzubar.com

Kada vam je potrebna zubna proteza na vakuum?
Kod osoba koje nemaju nijedan zub u vilici ne postoji mogućnost izrade protetičkog mosta, s obzirom da most nema neki zub kao oslonac. Tada je proteza na vakuum jedno od najzastupljenijih rješenja. Takođe, kada pacijent nije podoban kandidat za ugradnju zubnih implantanata zbog zdravstvene ili finansijske situacije, proteze ovog tipa mogu biti ekonomična alternativa.

U mnogim zemljama, proteze na vakuum se posmatraju kao privremena rješenja dok se ne urade implatanti, ali je među siromašnijim slojem ova proteza ipak trajno rješenje za problem nedostatka zuba. Često se pacijenti dvoume da li su podobni kandidati za izradu silikonske proteze na vakuum kada im je u vilici preostalo nekoliko zuba. U konsultaciji sa stomatologom treba provjeriti da li su preostali zubi zdravi i da li su duboko u zubnoj kosti. Ukoliko se zubi pomjeraju, pričinjavaju bol ili se čini da će da ispadnu, treba ih odstraniti i izraditi pacijentu totalnu silikonsku protezu.

Foto: freepik.com

Održavanje oralne higijene i proteze
Zubne proteze na vakuum nije teško održavati, s obzirom da ih pacijent može sam skinuti i tako redovno i lako očistiti. Oralna higijena je slična kao kada imate svoje zube. Podrazumijeva se pranje proteze ujutru i uveče prije spavanja. Protezu bi trebalo prati i nakon svakog jela da bi se spriječilo zadržavanje hrane ispod nje. Tako sprječavate i potencijalne infekcije i iritaciju desni. Bez obzira što se ne radi o pravim zubima, bakterije u usnoj duplji su i dalje prisutne, pa se zubni plak može stvoriti i na površini proteze.

Proteze se peru četkicom za zube (najbolje veoma mekom) i pastom za zube. Noću se silikonska proteza skida da bi se desni odmorile, s obzirom da su meka tkiva ta koja drže ovu protezu na mjestu. Kada je skinete, važno je protezu držati u vodi jer suva sredina ne pomaže očuvanju materijala od kog je izrađena. Takođe, možete lako napraviti i rastvor za dezinfekciju. Potrebno je da u vodi razmutite tabletu za čišćenje zubnih proteza. Tako ćete doprinijeti uklanjanju bakterija i spriječiti iritacije koje nastaju zbog plaka.

Foto: freepik.com

Prije nego što protezu ponovo stavite u usta, isperite je vodom. Nemojte preskakati redovno pranje proteze pastom i četkicom, jer rastvor može poslužiti samo kao pomoćno sredstvo u održavanju što bolje higijene. Čak i kada nosite totalnu protezu na vakuum, neophodno je da četkicom i pastom očistite i desni. Desni treba izmasirati mekom četkicom, a povremeno i isprati sa vodicom za ispiranje usta. Održavanje usne duplje je važno jer sve bakterije iz usta prelaze i na vašu protezu, pa je potpuna oralna higijena moguća samo kada održavate i protezu i desni.

Izvor: Tvoj zubar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -