NaslovnaSavjetiŠest znakova zbog kojih bi vaše dijete trebalo da ode na pregled...

Šest znakova zbog kojih bi vaše dijete trebalo da ode na pregled zuba

- Advertisement -

Zdravlje zuba vašeg djeteta važno je za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Redovne posjete stomatologu, uključujući i preglede zuba svakih šest mjeseci, od izuzetne su važnosti za održavanje zdravlja zuba.

Roditelji bi redovno trebali da provjeravaju dječije zubiće i aktivno pomažu djeci u pranju zuba i korišćenju zubnog konca. Mala djeca nisu dovoljno spretna za samostalno četkanje i korišćenje zubnog konca.

Zubobolja/bol
Ako vaše dijete osjeća zubobolju, zakažite pregled kod stomatologa. Bol je način na koji vaše tijelo komunicira da nešto ne štima. Što prije stomatolog pregleda vaše dijete, prije se stanje može procijeniti i po potrebi riješiti. Nema potrebe da vaše dijete osjeća bilo kakvu bol ili nelagodu zbog problema sa zubima. Stomatolozi su tu da vam pomognu!

Bijele/smeđe mrlje na zubima
Ako primijetite nešto kredasto/bijelo na dječjim zubićima, to može biti znak pojave karijesa. Ukoliko zub postaje smeđi ili crni ili ima slomljene fragmente, nazovite stomatologa da to što prije pregleda. Bilo kakva promjena boje zuba, može značiti propadanje zuba koje može brzo napredovati.

Nadražene desni
Ako se vaše dijete požali da ga boli zubno meso nakon četkanja ili je zubno meso crveno, natečeno ili čak krvari, vrijeme je za pregled kod stomatologa. Nadražene desni mogu ukazivati na gingivitis ili druge zdravstvene probleme.

Foto: freepik.com

Osjetljivost zubi na vruće ili hladno
Ako sladoled ili vruća čokolada (ili druga topla i hladna hrana) uzrokuje bol kod vašeg djeteta, to može biti znak upozorenja da vaše dijete ima karijes. Neka djetetov stomatolog pregleda i procijeni situaciju!

Opušteni/klimavi zubi
Kako djeca rastu, mliječni zubi počinju da ispadaju, a trajni zubi počinju da rastu. Dakle, gubitak mliječnih zuba dio je djetetovog odrastanja i taj se proces događa od približno 6. do 12. godine. Međutim, ukoliko trajni zub postane klimav, dogovorite pregled kod stomatologa.

Problemi/kašnjenja s probijanjem zubnog mesa kroz zube
Neka djeca ne gube mliječne zube čak i nakon što odrasli zub probije desni. Ako trajni zub nije uspio izbaciti mliječni zub, stomatolog će možda morati da interveniše. Ukoliko postoji neki problem s trajnim zubima ili su krivo izrasli, stomatolog u budućnosti vašem djetetu može preporučiti posjetu ortodontu.

O redovnoj njezi zuba
Savjetujemo vam da dijete posjeti stomatologa svakih šest mjeseci, zbog pregleda i čišćenja zuba. Redovna zubna njega važna je kako bi se olakšalo rano otkrivanje zubnog karijesa ili bolesti desni i drugih problema vezanih uz oralno zdravlje.

Prva posjeta vašeg djeteta stomatologu
Vaše dijete treba da posjeti stomatologa odmah nakon pojave prvog zuba ili do prvog rođendana. Tokom posjeta stomatolog će pregledati zubiće pa će s vama razgovarati o najboljim praksama u prehrani i oralnoj higijeni. Još jedna svrha prve posjete stomatologu je da pomoći vašem djetetu da se upozna i osjeća ugodno kod stomatologa kako bi prebrodio strah od zubara već od malih nogu!

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -