NaslovnaSavjetiŠest neuobičanijeh bolesti usne duplje

Šest neuobičanijeh bolesti usne duplje

- Advertisement -

Većina ljudi se u jednom trenutku svog života suočava sa karijesom i bolestima desni. Međutim, postoje i drugi problemi oralnog zdravlja za koje možda niste znali. Srećom, ove probleme može lako lečiti stomatolog ili lekar. Saznajte o šest neuobičajenih bolesti oralnog zdravlja, njihovim simptomima i uobičajenim tretmanima.

Herpes ili oralni herpes

Herpes i plikovi sa povišenom temperaturom — natečeni i crveni plikovi na usnama, desnima ili unutrašnjoj strani obraza — uzrokovani su virusom herpes simpleksa. Herpes je čest problem kod djece i odraslih. Iako ove rane zarastaju za sedam do 14 dana, virus ostaje u tijelu neaktivan. Tada može ponovo postati aktivan kada se nosi sa stresom, umorom, groznicom ili izlaganjem suncu. Dobra vijest je da lijekovi koji se izdaju bez recepta ili antivirusni ljekovi mogu pomoći u skraćivanju izbijanja čireva i ublažavanju vaše nelagodnosti.

Oralni tumor

Prema Nacionalnom institutu za stomatološka i kraniofacijalna istraživanja, oralni tumor pogađa područja u ustima i zadnjem dijelu grla. On čini samo tri procenta karcinoma koji se dijagnostikuje svake godine u SAD. Dva najveća faktora rizika za oralni tumor su upotreba duvana i alkohola. Vaš stomatolog redovno provjerava da li ima znakova oralnog karcinoma tokom posjeta stomatologu. Dakle, važno je održavati termine kod zubara.

Bol u temporomandibularnom zglobu

Temporomandibularni zglobovi (TMZ) koji se nalaze na obje strane glave pomažu vam da zatvorite i otvorite usta, žvaćete, govorite i gutate. Ali ako ovi zglobovi ili okolni mišići i ligamenti ne rade ispravno, možete završiti sa poremećajem TMZ (ponekad se naziva TMD). Američka stomatološka asocijacija (ADA) kaže da bol u zglobovima može biti uzrokovan artritisom, lošim poravnanjem vilica ili zuba, povredom ili dislokacijom ili škripanjem zuba.

Suva usta

Mnogi ljekovi, tretmani zračenjem, hemoterapija i određena zdravstvena stanja mogu uticati na količinu pljuvačke u ustima. Akademija opšte stomatologije objašnjava da pljuvačka ispire štetne bakterije u ustima. Zbog toga, suva usta mogu dovesti do lošeg zadaha, ranica u ustima, bolesti desni i većeg rizika od karijesa. Da biste se borili protiv suvih usta, možete pokušati da pijete vodu tokom dana ili koristite specijalnu tečnost za ispiranje usta od svog stomatologa.

Sindrom gorućih usta

Sindrom gorućih usta (BMS) izaziva peckanje na jeziku ili drugim djelovima usta, suva ili bolna usta, ili čak promjene ukusa. BMS se javlja uglavnom kod žena srednjih ili starijih godina, a mogući uzroci uključuju hormonalne promene, suva usta, nedostatke u ishrani, gljivične infekcije i oštećenje nerava. Ovi simptomi peckanja mogu biti stalni ili dolaze i nestaju. Ako se borite sa BMS kroz bilo koji od ovih simptoma, posjetite svog ljekara primarne zdravstvene zaštite ili stomatologa radi liječenja.

Kandidijaza

Kandidijaza je gljivična infekcija koja se može javiti u ustima kada gljivica “Candida Albicans” raste nekontrolisano. Simptome kandidijaze opisuju se kao bolne, bijele tačke na jeziku ili drugim mjestima u ustima. Najčešće se javlja kod mladih ili starijih pacijenata ili onih sa oslabljenim imunološkim sistemom. Takođe može biti uzrokovano suvim ustima, nošenjem proteza ili bakterijskom neravnotežom nakon oralnih antibiotika.

Ovi problemi sa oralnim zdravljem mogu da vas zabrinu. Ako primijetite bilo koji od ovih neuobičajenih simptoma oralnog zdravlja, posjetite stomatologa što je prije moguće. Svi ovi problemi se mogu liječiti ljekovima, operacijom ili promjenom načina života.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -