NaslovnaImplantatiŠest najčešćih prepreka za ugradnju zubnih implantata i kako ih riješiti

Šest najčešćih prepreka za ugradnju zubnih implantata i kako ih riješiti

- Advertisement -

Pacijenti se često pitaju jesu li kandidati za ugradnju zubnih implantata. Međutim, razloga za pesimizam nema: zubni implantati mogu se ugraditi kod svakog zdravog pacijenta koji je spreman da se pridržava kvalitetne zubne higijene.

Ponekad postoje privremene prepreke koje moramo uzeti u obzir u planu implantiranja. Za sve njih postoji rješenje pa praktično nema razlog zašto i kod vas ne bi mogli ugraditi zubne implantate. Takve prepreke mogu biti stomatološke, ali postoje prepreke za ugradnju implantata koje nisu stomatološke naravi.

Foto: istockphoto.com

O njima isto treba povesti računa, često i uz savjetovanje s doktorima iz drugih grana medicine. Saznajte u nastavku koje su to privremene nestomatološke prepreke za implantiranje, te kako ih najbolje rješavamo.

Autoimune i sistemske bolesti

Autoimune i sistemske bolesti te dijabetes i visoki krvni pritisak mogu biti prepreke za ugradnju implantata. Je li pacijent koji boluje od ovih stanja prikladan za ugradnju zubnih implantata zavisi prije svega o njemu. Najvažnije je da pacijent kvalitetno drži bolest pod kontrolom, slijedeći savjete svog doktora.

Svaki slučaj je individualan pa je donošenje stručnog suda prije ugradnje zubnih implantata od velike važnosti. Konačna odluka o implantiranju donijeće se prema pacijentovom zdravstvenom stanju i u konsultacijama s doktorima pacijenta.

Foto: dentalvoyageturkey.com

Hemoterapija i zračenje

Pacijenti koji primaju hemoterapiju ili terapiju zračenjem glave i vrata spadaju u grupu pacijenata koji bi trebalo da pričekaju sa ugradnjom zubnih implantata. Oslabljen imunitet tijela i problem sa zarastanjem tu su glavni izvor brige kako će tijelo prihvatiti implantat.

Ukoliko ugradnja zubnog implantata nije hitna te zdravstveno stanje pacijenta, odnosno njegove vilice, ne zavisi o implantantu, preporučuje se odložiti zahvat dok opšte zdravstveno stanje ne bude optimalno.

Alkohol i cigarete

Štetnost alkohola i cigareta za opšte oralno zdravlje odavno je ustanovljena. Kada govorimo o ugradnji zubnih implantata problem kod ovih tvari je u tome što usporavaju proces zarastanja i oporavka. Naprimjer, pušači imaju čak 11 puta veću vjerojatnoću neuspjeha implantološke terapije u odnosu na pušače.

Foto: venemandentalcare.com

Kako bi implantiranje bilo uspješno u većini slučajeva dovoljno je privremeno smanjiti konzumaciju alkohola i cigareta prije i jedno vrijeme nakon ugradnje implantata. Međutim, implantolog ponekad može preporučiti trajno smanjivanje konzumacije alkohola ili cigareta kako bi se garantovala dugovječnost implantata.

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće i dojenja žena prolazi kroz značajne hormonalne promjene koje se mogu manifestovati na različite načine. To ponekad uključuje velike promjene na zubnom mesu i zubima.

Implantolog će na temelju stručnog pregleda odlučiti je li prikladan trenutak za ugradnju implantata. Trudnoća i dojenje sami po sebi nisu prepreke za implantiranje, ali ponekad je preporučljivo pričekati s implantiranjem dok period trudnoće i dojenja ne završi.

Foto: dentistry.uic.edu

Starost

Minimalna starost kandidata za implantiranje iznosi 18 godina. Međutim, glavni preduslov za implantiranje kod mlađih osoba je potpuno razvijena vilica. Drugim riječima, mlade osobe kod kojih nije završio razvoj vilice nisu prikladni kandidati za ugradnju zubnih implantata čak i ako napune 18 godina.

Bruksizam ili škripanje zubima

Iako bruksizam možemo svrstati i pod stomatološke prepreke, vrijedi ga pomenuti i ovdje jer je usko vezan za pacijentove svakodnevne životne navike. Naime, bruksizam je snažno, nesvjesno škripanje zubima ili pak stiskanje vilicei tokom sna.

Može se javiti i u budnom stanju, a danas je poznato da je ovo stanje uzrokovano nakupljenim stresom, osjećajem napetosti i slično. Ta navika jako opterećuje i troši zube, daleko više nego obično žvakanje. Stoga bruksizam može dovesti do smanjene uspješnosti zubnog implantata.

Pacijentima koji žele ugraditi zubne implantate, ali pate od bruksizma preporučuje se nošenje udlage protiv bruksizma. Riječ je o individualno izrađenim udlagama, a nose se tokom noći.

Izvor: ordinacija Videntis

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -