fbpx
NaslovnaSavjetiŠest načina kako se boriti protiv bolesti desni

Šest načina kako se boriti protiv bolesti desni

- Advertisement -

Kada govorimo o zdravlju usta, nije sve u tome koliko su zubi ravni ili koliko je osmijeh blistav. Ne smijemo zaboraviti na svoje desni!

Čak i ako nemate karijes, to ne znači da ste imuni na bolesti desni. Većina ljudi nije svjesna da nešto nije u redu s njihovim desnima, jer najčešće nemaju nikakve tegobe.

Šta je bolest desni?
Bolest desni počinje kada se plak nakuplja ispod i duž linije desni. Plak je ljepljiva tvar ispunjena bakterijama. Može uzrokovati infekcije, što dovodi do bolesti desni i propadanja zuba. Plak, takođe, može uzrokovati gingivitis, najraniju fazu bolesti.

Gingivitis uzrokuje da vaše desni postanu:
*upaljene
*crvene
*natečene
*sklone krvarenju

Takođe možete razviti parodontitis, napredni oblik bolesti desni. Parodontitis utiče na kosti koje drže zube na mjestu. Ako se ne liječi, može uništiti desni, kosti i tkiva povezana sa zubima. Završni stadijum bolesti desni je uznapredovali parodontitis. Tada se uništavaju vlakna i kosti koje podupiru zube. To može uticati na zagriz, a zube će možda trebati i izvaditi.

Simptomi koji upućuju na to da biste mogli imati bolest desni su:
*loš zadah
*opuštanje trajnih zuba
*krvarenje desni
*natečene, crvene ili osjetljive desni
Bolesti desni mogu se spriječiti. Evo nekoliko načina za održavanje desni zdravim.

Zubni konac
Koristite zubni konac barem jednom dnevno. To pomaže da se uklone naslage i hranu koju je teško dohvatiti četkicom za zube. Nije važno kada koristite zubni konac, samo je bitno da ga koristite.

Redovno čistite zube
Vaš stomatolog može otkriti rane simptome bolesti desni ako ih redovno posjećujete. Na taj način se simptomi mogu liječiti prije nego što postanu ozbiljniji. Profesionalno čišćenje jedini je način uklanjanja kamenca. Takođe, profesionalnim čišćenjem možete se riješiti bilo kojeg plaka koji ste propustili očistiti četkanjem ili koncem.

Foto: health.clevelandclinic.org

Prestanite da pušite
Evo još jedan razlog za prestanak pušenja. Osim što pušenje slabi vaš imunološki sustav, takođe otežava borbu protiv infekcije desni. Osim toga, pušenje otežava zacjeljivanje desni nakon oštećenja.

Četkajte zube dva puta dnevno
Ako možete, operite zube nakon svakog obroka. To će pomoći da se ukloni hrana i naslage zaglavljene između zuba i desni. Osim toga izribajte i jezik jer se na njemu mogu nalaziti razne bakterije. Razmislite o električnoj četkici za zube ili četkici na baterije.

Takve četkice pomažu u smanjenju gingivitisa i naslaga više od ručnog četkanja. Mijenjajte četkice za zube ili glave četkica za zube svaka tri do četiri mjeseca.

Koristite fluoridnu pastu za zube
Što se tiče paste za zube, police prodavnica obložene su markama koje tvrde da smanjuju upalu desni, osvježavaju dah i izbjeljuju zube. Svakako odaberite onu pastu za zube koja sadrži fluor.

Koristite vodicu za ispiranje usta
Vodica za ispiranje usta mogu spriječiti ili smanjiti gingivitis. Osim toga ispiranje usta pomaže u uklanjanju čestica hrane i ostataka iz usta. Nije bitno hoćete li prvo četkati zube, upotrijebiti konac ili isprati vodicom za ispiranje usta, samo je važno odabrati prave proizvode i kontinuirano održavati oralnu higijenu kako bi izbjegli bolesti desni.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -