NaslovnaSavjetiŠest koraka da se izborite sa osjetljivošću zuba

Šest koraka da se izborite sa osjetljivošću zuba

- Advertisement -

Osjetljivost zuba je učestala i javlja se kod mnogih ljudi, a njen intenzitet je individualan. U pitanju je često neprijatan osjećaj, koji se obično javlja u dodiru sa hladnom, toplom, slatkom ili kiselom hranom ili hladnim vremenom, ponekad fizičkim kontaktom. Ona nije uvijek štetna za zube, ali može biti neugodna i bolna.


Osjetljivost zuba je povezana sa tri elementa koji čine građu zuba – sa zubnom gleđi, cementom i dentinom. Ona se može ublažiti, ali nije svaki lijek prikladan za svaku situaciju. Ovom prilikom predlažemo šest koraka koje bi trebalo da učinite kako bi se izborili sa osjetljivošću zuba.

  1. Identifikujte uzroke
    Odredite specifične faktore koji utiču na pojavu osjetljivosti zuba, kao što su određene vrste hrane, temperature ili teksture. Možete pomoći sebi tako što ćete izbjeći te vrste hrane ili aktivnosti.
  2. Odaberite odgovarajuće proizvode
    Odaberite pastu za zube i sredstvo za ispiranje usta koji su posebno dizajnirani za osjetljive zube, kako bi poboljšali njihovu njegu.
  3. Četkice sa mekim čekinjama
    Koristite četkicu za zube sa mekim čekinjama kako bi minimizovali potencijalnu iritaciju zuba i umanjili rizik od oštećenja osjetljivog zuba i desni.
  4. Izbjegavajte velike temperature
    Vrelina i velika hladnoća mogu pojačati osjetljivost zuba ili ga iziritirati. Birajte mlaku hranu i piće ili neka budu na nivou sobne temperature.
  5. Ograničite konzumaciju hrane i pića koje sadrži kiseline
    Hrana i piće koji sadrže kiseline mogu uticati na eroziju zubne gleđi i tako pojačati osjetljivost zuba. Zato bi trebalo da smanjite konzumaciju citrusnog voća, gaziranih sokova i paradajza.
  6. Konsultujte se sa stomatologom
    Ako osjetljivost zuba opstaje dugo ili se pojačava, konsultujte se sa stručnjakom. Stomatolog može pregledom ustanoviti što su uzroci i preporučiti odgovarajuće tretmane.

Ako još niste odabrali stomatologa kojem ćete povjeriti zdravlje i blistavost svog osmijeha, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -