Naslovna Obavještenja Šest grešaka koje (možda) pravite prilikom njege zuba

Šest grešaka koje (možda) pravite prilikom njege zuba

Kada je riječ o njezi zuba i usne duplje lako možemo upasti u zamku i može nam se učiniti da znamo kako da ih temeljno i pravilno njegujemo, međutim, lako se možemo zbuniti, preskočiti neki važan korak ili pak koristiti proizvod koji nije odgovarajući za nas.

Evo koje greške možda činite i koje korake u njezi zuba nekada preskačete, a mogu negativno da se odraze na vaš osmijeh.

Foto: drgsmiles.com
Foto: drgsmiles.com

Ne idete na redovne kontrole
Zube njegujete temeljno, koristite konac, interdentalne četkice, ispirate ih sa tečnošću i kupili ste najnoviju pastu za zube sa reklame. Sve ovo može mnogo da pomogne, ali nikako ne smijemo zaboraviti i preskakati redovne kontrole kod stomatologa, makar jednom godišnje.

Iako vam se čini da je sa zubima sve u redu, čak i da ste sigurni da je tako, uvijek je dobro da vas pregleda stručnjak, eventualno uputi na redovno skidanje kamenca, pregleda stanje desni i slično. Jer samo na ovaj način mogu se uočiti eventualni mogući problemi i na taj način riješiti na vrijeme.

Preskačete korišćenje konca za zube
Konac za zube trebalo bi da koristite svakoga dana, po potrebi i interdentalne četkice, a pranje zuba dva puta dnevno ostaje nepisano pravilo. Ukoliko pak nekada preskočite konac za zube ili temeljno čiščenje međuzubnog prostora, na taj način možete stvoriti povoljno tle za razvoj bakterija i nastanak karijesa.

Uz pomoć konca i interdentalnih četkica dolazite do dijelova zuba do kojih obična četkica ne može stići i na taj način se rješavate najvećeg procenta bakterija iz usta.

Perete zube na nepravilan način
Ukoliko koristite abrazivnu pastu za zube, a trpljate ih snažnim pokretima gore-dol,e, tj. s jedne na drugu stranu, dolazite u opasnost da oštetite gleđ zuba i iritirate desni.

Stomatolozi savetuju da je zube najbolje prati blagim kružnim pokretima jer se na taj način njeguju i desni i čuva zubna gleđ. Takođe, veoma je bitno da ispoštujemo potrebno vrijeme za temeljno pranje zuba, a to je minimum dva minuta, nikako kraće.

Koristite paste bez fluoridom
Da biste sačivali zdravlje zuba neophodno je da paste sadrže i fluorid kako bi zubi ostali jaki i zdravi. On pomaže obnavljanju zubne gleđi i štiti je od baterija i plaka.

Grickate tvrde namirnice i uzimate gazirana pića
Ukoliko imate tendenciju da grickate nokte, da nekada nešto zubima otvorite, da grizete snažno veoma tvrde namirnice kao što su orašasti plodovi, led, ili pak često konzumirate gazirane napitke, vaši zubi mogu pretrpjeti veliku štetu. Stoga, budite nježni i pažljivi prema njima, uvijek tokom jela, ali i tokom higijene.

Foto: health.clevelandclinic.org
Foto: health.clevelandclinic.org

Ne čistite jezik
Na jeziku se nagomilavaju i zadržavaju velike količine bakterija koje prelaze na zube pa koliko god da ih pravilno i temeljno njegujete, ukoliko ne koristite čistač jezika, one će vrlo lako preći na desni i zube.

Stoga, neka čišćenje jezika, takođe, bude dio vaše svakodnevne njege usne duplje. Ne zaboravite ni vodicu za ispiranje usta, koja ne služi samo za osvježavanje daha već i za dezinfekciju, smanjivanje broja bakterija pa čak i blago izbjeljivanje.

Izvor: Dental oral centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -