NaslovnaZanimljivostiSedam zanimljivosti o zubima koje sigurno niste znali!

Sedam zanimljivosti o zubima koje sigurno niste znali!

- Advertisement -

Danas smo već svi upoznati s osnovama oralne higijene – pranje zuba dva puta dnevno, posjetimo stomatologa barem dva puta godišnje, koristimo zubni konac i slično. Čak i oni koji se ne drže toga, znaju da bi trebali!

Međutim, postoje stvari o zubima koje malo ko zna, a mogle bi biti jednako bitne za vaše oralno zdravlje kao i pranje zuba. Donosimo nekoliko zanimljivosti o zubima! Ovih sedam zanimljivosti o zubima zasigurno niste znali.

Foto: freepik.com

Vaši zubi su jedinstveni
Vaši zubi su, kao i vaš otisak prsta, samo vaši – niko drugi na svijetu nema iste zube kao i vi. Zato u nekim serijama i filmovima možete vidjeti da identifikuju tijelo osobe na temelju zuba. Vaš jezik, takođe, ima jedinstven otisak.

Velik dio zuba ne vidite
Zubi su kao ledenjaci – ispod površine se nalazi još jedan velik dio. Čak trećina vašeg zuba se nalazi u zubnom mesu, stoga je isto važno održavati zdravlje zubnog mesa kao i zuba.

Foto: freepik.com

Zubna gleđ je najtvrđi dio vašeg tijela
Gleđ koja čini vanjski dio vaših zuba, najtvrđi je dio vašeg tijela, iako se može slomiti ili okrhnuti. Bakterije u vašim ustima u kombinaciji sa šećerima stvaraju karijes koji prvo napada vašu zubnu gleđ.

Žuta boja na zubima je razlog za uzbunu
Slobodno krivite kafu i cigarete, ali to ne znači da biste trebali ignorisati ako vaši zubi postaju žuti. Ako vaši zubi postaju žuti, oni propadaju. Nemojte misliti drugačije samo zato što je to dugotrajan proces.

U vašim ustima i na zubima postoji do 300 tipova bakterija
Zubni plak, odnosno ljepljiv, sklizak sloj koji često osjećate na zubima pri buđenju, sastoji se od 200 do 300 bakterija. Zbog zubnog plaka je vrlo bitno održavati oralnu higijenu.

Foto: freepik.com

Plak po zubima je neprijatelj
Jako jednostavno: ako ne perete zube redovno, zubni plak će se skupljati. Od zubnog plaka na zubima može nastati zubni kamenac. Osim što ružno izgleda, zubni kamenac može uzrokovati karijes.

U životu ćete proizvesti otprilike 40 000 litara sline
Iako ova činjenica nije presudna za zdravlje zuba, svakako je zanimljiva. Čisto poređenja radi, u đakuzi za četiri osobe stane otprilike 700 litara vode – što znači da kroz život sa slinom možete napuniti skoro 60 đakuzija.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -