fbpx
NaslovnaSavjetiSedam savjeta za dugotrajno zdrave zube

Sedam savjeta za dugotrajno zdrave zube

- Advertisement -

Svima nam je od malena dobro poznato koliko šećer i slatka hrana imaju uticaja na nastanak karijesa na zubima. Međutim, postoji još par namirnica koje loše utiču na zdravlje naših zuba, kao i navike koje mogu da uklone njihov loš uticaj. Stoga Vam dajemo par savjeta kako da održavate Vaše zube čistim i zdravim.

Mijenjajte redovno četkicu za zube
Vodite računa da promijenite Vašu četkicu ili glavu električne četkice najmanje dva puta godišnje. Nakon određenog vremena vlakna glave četkice gube svoj prvobitni položaj čime im se značajno umanjuje efikasnost u funkciji čišćenja. Takođe, sama čistoća četkice nakon 3,4 mjeseca upotrebe je skoro u potpunosti kolonizovana bakterijama.

Foto: prodaja.zelena-apoteka.com

Ne treba ni zanemariti korišćenje konca za zube (tooth floss). Konac za zube uklanja naslage između zuba koje nije bilo moguće ukloniti samo četkicom. Probajte da koristite konac nakon pranja četkicom, time ćete značajno unaprijediti zdravlje vaših zuba i desni, a primijetićete i da Vam osmijeh postaje sjajniji.

„Četkica za zube iz prirode“
Čvrsta, svježa i hrskava hrana je poznata da pomaže čišćenju zuba prilikom jela. Jabuke se smatraju „prirodnom četkicom“ i odličan su način za čišćenje zuba kad nismo kod kuće ili smo na putu. Takođe, svježa šargarepa i celer pomažu u čiščenju zuba prilikom jela zahvaljujući njihovoj teksturi. Ukoliko nemate četkicu pri ruci na kraju dana, pokušajte da Vaš posljednji obrok budu šargarepe ili jabuke, čime ćete doprinijeti u održavanju zdravlja Vaših zuba.

Ne zaboravite na vašeg zubara!
Lako se mogu zaboraviti, a nevjerovatno su bitne, redovne stomatološke kontrole su esencijalne za očuvanje zdravlja vaših zuba. Preporučuje se da na svakih 5,6 mjeseci posjetite svog stomatologa za kontrolu. Prilikom pregleda provjerava se stanje zubnog tkiva, pripojnog tkiva, desni, jezika, nepca i okolne sluzokože.

Foto: 123RF.com
Foto: 123RF.com

Dopunite se kalcijumom
Sir ima svojstvo održavanja zuba bijelim i zdravim. Unos sira potpomaže neutralizaciji kisele sredine u ustima, kao i remineralizaciji gleđi. Manje oštećenja na našu gleđ znači manje gubljenja bjeline na našim zubima. Sir, takođe, sadrži kalcijum koji služi za izgradnju i jačanje kostiju i zuba. Za manje masnoće u obroku, alternative su jogurt i mlijeko koji djeluju na isti način, sadržeći kalcijum i fosfor čime pospješuju remineralizaciju zubne gleđi.

Ne potamnjujte vaše zube
Tamno obojena i veoma pigmentisana hrana je poznata da dovodi do diskoloracije, odnosno gubljenja prirodne bjeline zubne gleđi. Savjetuje se izbjegavati takvu hranu i pića koliko je to moguće. U takvu hranu i pića spadaju namirnice poput kafe, crnog vina, cvekle, španata itd. Ukoliko želite da umanjite dejstvo, na primjer crnog vina, popijte čašu vode nakon vina da prebojavanje svedete na minimum.

Vodite računa o vašem unosu šećera
Kao što svi dobro znamo, gazirana pića i naši omiljeni slatkiši su jedni od glavnih uzroka nastanka karijesa i erozije zuba. Najbitnije što možemo da uradimo kako bismo značajno umanjili štetu je da ograničimo naš unos šećera koliko god možemo. Takođe, korišćenje slamke prilikom konzumiranja gaziranih pića pomaže u limitiranju kontakta između naših zuba i tečnosti bogate šećerom. Ovde spadaju i energetska pića!

Smanjite ljepljivost
Ljepljiva hrana izaziva najveće stvaranje naslaga na zubima koje je teško skinuti. Zdrava užina kao što je suvo voće zahtijevaju više snažnih zagrižaja, stvarajući naslage koje dovode do stvaranja sredine pogodne za nastanak kamenca. Obavezno promućkajte usta vodom nakon takve užine i vodite dodatno računa prilikom korišćenja konca uveče, da bi ste uklonili sve dijelove hrane koji su se smjestili između Vaših zuba.

Izvor: ordinacija Plešta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -