NaslovnaSavjetiSedam savjeta kako očuvati zdravlje vaših zuba

Sedam savjeta kako očuvati zdravlje vaših zuba

- Advertisement -

Pravilna oralna higijena veoma je važna u sprječavanju nastanka karijesa, upale desni, paradontopatije i mnogih drugih oboljenja usta i zuba.

Dvije osnovne komponente u održavanju oralne higijene jesu – samozaštita (pravilna higijena, ishrana, upotreba fluorida) i redovne posjete stomatologu.

Foto: economictimes.indiatimes.com

Osnovni cilj jeste uklanjanje dentalnog plaka, koji se nakuplja na zubima i sadrži veliku količinu mikroorganizama. Ukoliko se dentalni plak ne uklanja, to dovodi do njegove mineralizacije i stvaranja zubnog kamenca koji Vi više ne možete ukloniti četkicom, u tom slučaju stručna pomoć je neminovna.

1.Večernje pranje zuba
Generalne preporuke jesu da održavate redovnu oralnu higijenu minimum dva puta dnevno. Međutim, mnogi od nas zanemaruju večernje pranje zuba, neposredno pred spavanje, što je od velike važnosti za Vaše zdravlje.

2.Pravilna tehnika
Način na koji održavate oralnu higijenu je isto tako važan, jer u suštini, ne četkati pravilno nekada daje iste rezultate kao i ne četkati uopšte. Četkicu treba postaviti vodoravno, na samoj granici sa desnima. Pokreti treba da budu nježni, kružni, bez agresivnog četkanja. Preporučujemo i da se obratite svom stomatologu za obuku o pravilnoj oralnoj higijeni.

Foto: springhillsdentistry.com

3.Higijena jezika
Plak se, takođe, nakuplja i na jeziku, što dovodi, ne samo do neprijatnog zadaha nego i do drugih problema sa zdravljem Vaših usta i zuba. N,ežno četkajte vaš jezik prilikom svakog pranja zuba.

4.Paste za zube sa fluoridima
Kada je riječ o pasti za zube, većina nas se zadržava na mirisu ili mogućnosti izbjeljivanja zuba, ali najvažnije jeste da sadrži fluoride, koji su vodeća zaštita u borbi protiv karijesa. Preporučena koncentracija za odrasle osobe iznosi 1450 ppm-a fluora.

5.Interdentalne četkice
Upotreba interdentalnih četkica jednako je važna kao i upotreba klasične četkice za zube. Preporučuje se bar jedanput dnevno, jer se primjenom obične četkice za zube uklanjaju naslage samo sa 60% zubnih površina, dok je za čišćenje prostora između zuba neophodna interdentalna četkica.

Foto: waterstonefamilydentistry.com

6.Povećan unos voća i povrća, i ograničavanje količine hrane bogate šećerom
Svježe povrće i voće ne samo da sadrži više vlakana nego je i jako dobro za zdravlje Vaših zuba. Šećer se u vašim ustima, nizom hemijskih reakcija pretvara u kiselinu, što dovodi do oštećenja tvrdih zubnih tkiva i nastanka karijesa.

7.Redovne posjete stomatologu na svakih 4-6 mjeseci
Vaše svakodnevne navike su veoma važne, ali i za najrevnosnije u održavanju oralne higijene neophodno je da posjećuju stomatologa minimum dva puta godišnje, za uklanjanje čvrstih naslaga i preventivni pregled.

Izvor: ordinacija Lavin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -