NaslovnaSavjetiSedam razloga za oticanje desni

Sedam razloga za oticanje desni

- Advertisement -

Svaka upala je misterija sa mnogo mogućih uzroka. Ako imate otečene desni, prirodno je da se brinete za njihove uzroke. Od rastućeg zuba do ozbiljnijeg stomatološkog stanja, upaljene desni ne treba olako shvatiti.

U ovom ćemo članku podijeliti moguće uzroke upale desni i zašto je važno potražiti stomatološki savjet što je prije moguće.

Foto: bodent.rs

Razlozi zbog kojih su vam desni otečene i bolne

Oticanje desni može biti uzrok ili posledica sledećih stanja:

Impaktirani umnjak

Impaktirani umnjak je kutnjak koji ne može isplivati na površinu i rasti iznad desni zbog nedostatka prostora. Može izazvati oticanje desni dok pokušava da se gurne nagore i čak prenosi bol do drugih zuba.

Ako ovakav zub uzrokuje zubne komplikacije na drugim susjednim zubima, najbolje je ukloniti ga operacijom.

Umnjaku je potrebna je hitna medicinska pomoć kada doživite sledeće simptome:

  • Oticanje desni i oticanje oko vilice
  • Krvarenje desni
  • Bol u vilici
  • Loš zadah
  • Neobičan ukus u ustima
  • Poteškoće pri otvaranju usta

Bolesti desni

Prva faza bolesti desni je oticanje desni ili gingivitis. Parodontopatija ili bolest desni je ozbiljno zubno stanje u kojem infekcija oštećuje tkiva desni i vilice. Obično počinje nakupljanjem plaka u blizini desni zbog loše higijene zuba.

Možete spriječiti da se gingivitis pretvori u bolest desni odlaskom stomatologu što je prije moguće. Osim ako se sa zuba ne ukloni plak, bakterije koje izazivaju bolesti mogu prodrijeti duboko u desni i širiti infekciju kroz usta.

Afte i čirevi u ustima

Afta se može pojaviti u bilo kojem dijelu usta, čak i na desnima. Njegova površina može izgledati kao bijela ili crvena lezija koja prelazi u stomatitis. To nije ozbiljno zubno stanje, ali može biti bolno kada jedete ili pijete.

Afte i čirevi u ustima će nestati i sami će se izliječiti u roku od jedne do dvije sedmice. Međutim, ako se upala ne povuče, najbolje je da se obratite svom stomatologu ili ljekaru.

Terapija tumora

Poznato je da hemoterapija ima mnogo neželjenih efekata nakon tretmana. Može izazvati lezije i afte bilo gdje u ustima i dovesti do blage i privremene upale. Pacijenti sa tumorom mogu doživjeti ove efekte obično sedmog dana nakon terapije.

Pušenje

Hemikalije u duvanu oduzimaju kiseonik iz vašeg krvotoka i ometaju protok pljuvačke u ustima. Stoga se otvara prostor za stvaranje savršenog okruženja za bakterije da nagomilaju plak i počnu napadati desni.

Neotkriveni apsces zuba

Zubni apsces je gnoj mrtvih bijelih krvnih zrnaca uzrokovan infekcijom. Obično se nalazi ispod linije desni, sa strane zuba ili u korijenu zuba.

Počinje kada se bakterija uspešno infiltrira u pulpu zuba, što se dešava sa neotkrivenim karijesom ili napuknutim zubom. Ako se ne liječi, može izazvati oticanje desni i širenje upale po cijelom licu.

Nadražene desni zbog agresivnog četkanja, upotrebe konca i loše postavljenih proteza

Naše desni su napravljene od mekih tkiva koje se lako mogu nagnječiti konstantnim trenjem. Četkica za zube sa tvrdim čekinjama usklađena sa agresivnim četkanjem ili čišćenjem koncem može ozbiljno iritirati desni i izazvati oticanje.

Zubne proteze koje se više ne uvlače u desni i stalno se pomeraju takođe mogu izazvati upalu desni.

Hormoni

Promjene u hormonima mogu pokrenuti vaše tijelo da ispumpava više krvi u desni i da bude iritiranije nego obično. Pacijentkinje koje doživljavaju pubertet, trudnoću ili menstruaciju sklone su oticanju desni zbog hormonalnih promjena.

Izvor: fineartsdentistry.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -