NaslovnaObavještenjaSaznajte sve o nazivima stomatoloških instrumenata

Saznajte sve o nazivima stomatoloških instrumenata

- Advertisement -

Velik broj ljudi osjeća strah od odlaska kod stomatologa. Strah često nastane u ranom djetinjstvu i uorkos zrelosti i racionaliziranju, ponekad je zaista teško sjesti u stomatološku stolicu.

Razlozi straha mogu biti i strah od boli, ali i pomalo neobičan izgled stomatoloških instrumenata i stomatološke jedinice. U sklopu stomatološke jedinice mogu se vidjeti razne bušilice, kliješta, pincete i brojni drugi instrumenti koji kod jednog broja pacijenata mogu izazvati osjećaj nelagode.

Foto: dentalnews.com

Najčešći stomatološki instrumenti
Stomatološki instrumenti su neophodni alati u svakoj stomatološkoj ordinaciji. Stomatolog ih koristi za različite zahvate, kao što su čišćenje zuba, vađenje zuba, popravak zuba i mnoge druge intervencije. Postoji veliki broj stomatoloških instrumenata, a svaki od njih ima svoju specifičnu namjenu.

Oni su neophodni jer omogućavaju precizan doseg svih uglova usne šupljine i kontrolu sprovođenja stomatoloških postupaka. Svi instrumenti su pažljivo izrađeni i testirani kako bi se osigurao optimalan rad i korištenje. Stomatološki instrumenti se redovno dezinficiraju i steriliziraju kako bi se spriječila mogućnost infekcije kod pacijenata.

Neki od najčešće korištenih stomatoloških instrumenata su ogledalce, pincete, bušilice, sonde…
Prvo što vidimo ulaskom u ordinaciju je stomatološka jedinica, odnosno stolica na koju su pričvršćeni brojni aparati i instrumenti. Stomatološka se jedinica dakle sastoji od stomatološke stolice i konzole na kojoj su turbine i skidač kamenca.

Stomatološke jedinice još sadrže i tacnu na koju stomatolog može odložiti instrumente, reflektor da može bolje vidjeti, pedale za podešavanje stolice, ali mogu sadržavati i druge dodatne značajke. Na stomatološkoj jedinici nalazi se i posuda s vodom za ispiranje usta te brojni drugi instrumenti koji mogu stomatologu zatrebati u obavljanju posla. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, stomatološke jedinice postaju sve udobnije za pacijente što olakšava odlaske stomatologu.

Dentalno ogledalce
Dentalno ogledalce osnova je koju svaki stomatolog ima i koristi. To je među prvim instrumentima koje će stomatolog uzeti u ruku. Dentalno ogledalce služi kako bi stomatolog mogao bolje vidjeti unutar usne šupljine te pregledati zube i tkiva unutar usne šupljine.

Sonda
Sonda je metalni štapić s kukicom na kraju i jedan je od osnovnih instrumenata ili alat stomatologa. Koristi se za otkrivanje karijesa. Može se koristiti za analizu tvrdoće zube, ali i za struganje kamenca i naslaga između zuba.

Pinceta
Pinceta se koristi za hvatanje i pomicanje sitnih alata i stvari koje se ne može pomicati i namještati rukama i, takođe, je jedan od neizbježnih instrumenata koje stomatolog koristi pri svakodnevnom radu.

Skaler čistači
Skaler služi kako bi stomatolog mogao ukloniti nakupljani plak, ali i ostale nakupine koje se ne mogu strugati sondom. Uglavnom se koristi prilikom kiretaže parodontalnih džepova.

Sisaljka
Sisaljka je uređaj izrađen od mekane plastike koji olakšava dentalni zahvat jer služi izvlačenju vode i sline iz naših usta.

Zubne bušilice
Zubne bušilice su ono od čega zazire većina pacijenata. One su učinkovit alat za uklanjanje karijesa sa zuba. Razvojem tehnologije, bušilice i svrdla su postala učinkovitija, a manje bolna. Sada svrdla imaju i mehanizam koji omogućava prskanje vode tokom bušenja čime se smanjuje temperatura svrdla i mogućnost oštećenja zuba.

Skalpeli, kliješta i škare
Ovo su instrumenti koji se uglavnom koriste za vađenje zuba. Uz ove, postoje još brojni instrumenti koji olakšavaju stomatologu da precizno i pažljivo obavi posao kako bi vaš osmijeh blistao. Uz redovne preventivne preglede vaši će zubi biti snažni i jaki.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -