NaslovnaRiječ stomatologaSavremena stomatološka protetika

Savremena stomatološka protetika

Koja su rešenja najbolja za očuvanje zubnog tkiva? Moderna stomatologija, kao i moderna stomatološka protetika omogućavaju maksimalno očuvanje zdravog zubnog tkiva.

Pacijenti često žele najbrže rješenje pa makar ono bilo previše radikalno i na duge staze loše rješenje, sto je velika greška. Uklanjanje bilo kog zuba ili dijela zuba bi trebalo smatrati povredom tijela, baš kao ruke, noge ili bilo kog kog drugog dijela tijela.

Dr Marija Matić (Foto: Facebook/Dental Centar Bobić)
- Advertisement -

Zahvaljujući savremenim materijalima kao i savremenim tehnikama i protokolima, moguće je dobiti odlične estetske, naravno i funkcionalne rezultate uz maksimalno čuvanje zdravog zubnog tkiva.

Šta je potrebno za izradu estetske restauracije zuba?
Za izradu estetske restauracije potrebno je ukloniti određenu količinu zubnog tkiva i zamijeniti ga keramičkim nadoknadom.

Ako se odlučimo za keramicku fasetu umjesto krune, kada je to naravno moguće, sacuvaćemo značajno više zubne strukture, izostaće osjetljivost zuba koja se ponekada javlja kod kruna zbog uklanjanja gleđi u potpunosti i izloženosti dentina, veza fasete i zuba je vidljiva i dostupnija kontroli, i dijagnostici eventualnog karijesa.

Šta je bolje? Zubni implant ili most?
Kada je potrebno nadoknaditi zub koji nedostaje, možemo se odlučiti za izradu mosta, gdje se susedni zubi bruse i nose zub koji nedostaje.

Ako se odlučimo za implant i krunu nošenu implantom, sačuvaćemo susedne zube od brušenja i na taj način im svakako produžiti vek trajanja.

Izbor onleja umjesto krune, na istrošenim – abradiranim bočnim zubima je takođe jedna od opcija. Ovo su samo neki od primjera.

Koje rješenje je najbolje?
Stomatolozi u današnje vrijeme, imaju veliki izbor mogućih rješenja. Na osnovu kliničkog pregleda, potrebno je pažljivo napraviti plan, sa idejom da se maksimalno očuvaju zubi i njihova funkcija.

Izvor: Dental Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -