NaslovnaSavjetiSavjeti za trudnice: Zdravi zubi vaših beba razvijaju se u stomaku

Savjeti za trudnice: Zdravi zubi vaših beba razvijaju se u stomaku

- Advertisement -

Tokom trudnoće, skoro sve u vašem životu se mijenja. Pripreme za doček bebe, i sva briga koja je vezana za taj proces kao prioritet bi trebalo da uključi i oralnu higijenu. Ipak, nedavna studija ustanovila je da 76 odsto trudnica u SAD doživljavaju neku vrstu stomatološkog problema, dok njih 43 odsto ne posjećuje stomatologa.

Desni su posebno ugrožene u trudnoći, a poslednja stvar sa kojom trudnica treba da se suoči je oboljenje desni koje podjednako može biti opasno i za vas i vašu bebu, a može čak dovesti do komplikacija pri porođaju. Srećom, gingivitis (prva faza bolesti desni) lako se može izbjeći, a mi ćemo vam praktičnim savjetima pomoći da ga izbjegnete.

Redovno održavajte oralnu higijenu

Potrebno je ukloniti naslage prije nego što se nakupe i počnu da iritiraju vaše desni. Ovo na kraju dovodi do gingivitisa, a može uzrokovati i infekciju. Iz tog razloga potrebno je obratiti pažnju na oralnu higijenu. Ako vam pranje zuba predstavlja napor kupite električnu četkicu za zube, koju takođe možete nositi na putovanjima kako bi redovno održavali higijenu usne duplje.

Budite sigurni da ste očistili zube

Ako ne koristite konac za zube sada je pravo vrijeme da počnete sa njegovom upotrebom jer on uklanja naslag iz prostora između zuba i na desnima, koje četkica teško može da dosegne. Konac će takođe pomoći da se ojačate desni protiv iritacije. Ako tek počinjete da dosledno čiste zube i primijetite da vam desni krvare, držite se konca – krvarenje će uskoro nestati jer desni treba da se naviknu na njegovu upotrebu.

Obratite pažnju na desni

Naučite simptome upale desni i budite na stalnom oprezu, posebno ukoliko dođe do promjena u njihovom izgledu. Ako primijetite da desni otiču, da se zatamnjuju, ili krvare na dodir odmah se obratite stomatologu.

 Jedite zdravo

Sigurno znate koliko je važna ishrana tokom trudnoće, s toga obratite pažnju i na unos onih materija koje će pomoći vašoj bebi sa razvojem zdravih zuba u narednim mesecima trudnoće, ali i godinama nakon rođenja. Razvoj zuba počinje između trećeg i šestog mjeseca trudnoće, tako da ovaj period je od ključnog značaja. Vodite računa da unosite dovoljno vitamina A, C, i D, kao i proteina, kalcijuma i fosfora. Pokušajte da izbjegavate previše slatku ili skrobastu hranu jer će to pomoći u sprečavanju skupljanja naslaga plaka i lakšem održavanju oralne higijene tokom trudnoće.

Izvor: parhamdentalteam.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -