NaslovnaSavjetiNekoliko savjeta za održavanje zdravlja zuba u trudnoći

Nekoliko savjeta za održavanje zdravlja zuba u trudnoći

- Advertisement -

Tokom trudnoće ženama često propadaju zubi. Za to nije kriva beba, koja, po babskim pričama, “vuče kalcijum”, već hormonske promjene. Trudnica treba da kontroliše stanje zuba na svaka tri do četiri mjeseca, a ukoliko se i prije desi bilo kakav problem, otok, bol, krvarenje desni… bilo šta, potrebno je da se odmah javi zubaru. Infekcije zuba liječe se u trudnoći bez posljedica po plod. Potpuno je pogrešno čekati da se žena porodi pa da onda dođe na zubarsku interevenciju. Pored toga što je infekcija zuba bolna i neprijatna, za plod i majku je štetno da traje.

Najveća briga trudnica koje imaju infekcije zuba je da li smiju da prime lokalnu anesteziju tokom intervencije, da redgenski snime zub, piju antibiotike… Stručnjaci kažu da se operacije zuba rade i u trudnoći. Anestezija je bezopasna i nema nikakvih indikacija, osim jedne koja se zove felipresin (vazopresin). Tu anesteziju stomatolozi ne daju trudnicama, jer ona može da izazove kontrakcije materice. Što se tiče rendgenskog snimanja zuba, nije poželjno u prva tri meseca trudnoće, ali ako je neophodno može, uz naravno, zaštitu olovnom keceljom i okovratnikom.

Već sa antibioticima, koji bi možda trebalo da se uzimaju zbog infekcije zuba, stvar stoji drugačije. Obavezna je konsultacija sa ginekologom. Trudnicama se ne preporučuju streptomicini, jer mogu da utiču na oštećenje akustičnog nerva i sluha bebe, zatim tetraciklini jer utiču na jetru, a bebe se rode sa žutim zubima, hloranfenikoli jer oštećuju koštanu srž. Ali, penicilin, eritromicin i cefalosporini trudnice mogu da uzimaju, uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa ljekarom.

Savjeti
Održavati svakodnevnu higijenu usta i zuba
Tokom trudnoće otići bar na jedan kontrolni pregled
Kod infekcije, javiti se zubaru odmah, ne čekati porođaj
Ne piti antibiotike na svoju ruku
Izbjegavati rendgen u prva tri mjeseca trudnoće

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -