NaslovnaSavjetiSavjeti za održavanje vještačkih proteza

Savjeti za održavanje vještačkih proteza

- Advertisement -

Ljudi griješe zanemarujući proteze jer i one traže jednaku pažnju i njegu kao i pravi zubi. S toga vam donosimo nekoliko savjeta o održavanju proteze i usne duplje.

Vještački zubi mogu nadomjestiti sve zube (kompletna proteza) ili neke od njih (parcijalna proteza). Bez obzira o kakvoj se protezi radilo, prije nanošenja preporučuje se četkanje desni, jezika i nepca četkicom sa mekanim vlaknima.

Uputstva za brigu o protezi
*Kada vadite protezu, neka ispred vas bude peškir ili posuda s vodom – ako ispadne, neće se razbiti.
*Preko noći protezu držite u mlakoj vodi ili tečnosti za čišćenje (nemojte je stavljati u vruću vodu).
*Svakih pet godina zamijenite protezu – svakodnevno korišćenje “troši” protezu
*Protezu čistite svaki dan, jer tako sprječavate stvaranje mrlja i održavate usta zdravim.
*Pažljivo isperite protezu, kako biste uklonite čestice hrane, a nakon toga namočite pa četkajte odgovarajućom pastom. Možete upotrijebiti i blagu tečnost za pranje posuđa ili sapun.
*Isčetkajte sve površine, ali nježno kako bi izbjegli moguća oštećenja. Najbolje je koristiti četkicu namijenjenu baš za čišćenje proteze.

Zubno meso i proteza
Prije nego što stavite protezu pregledajte desni. Nemojte stavljati protezu ako su vam desni crvene i natečene. Pustite neka zacijele, a ako crvenilo ne prolazi, javite se stomatologu. Bijele mrlje sa unutrašnje strane obraza mogu značiti da vam proteza slabo pristaje. Šest sati dnevno nemojte nositi protezu. Ustima je u starijoj dobi potrebno više vremena za oporavak od trenja koje izaziva nošenje proteze. Nemojte nositi proteze koje su prevelike ili vam ne odgovaraju. Iako treba da prođe neko vrijeme dok se ne naviknete na protezu, ako i nakon tri sedmice imate probleme, javite se stomatologu.

Bez obzira na godine, držite se ove prakse
Perite zube najmanje dva puta dnevno pastom s fluorom i koristite zubni konac. Starije osobe trebaju da znaju da se štetne naslage brže stvaraju u zreloj dobi. Pazite na znakove bolesti desni – krvarenje tokom pranja zuba i prilikom jedenja tvrđih namirnica. Redovno posjećujte stomatologa, a stručnjaci preporučuju pregled svakih šest mjeseci. Za zdrave zube treba se hraniti zdravo – jedite integralne žitarice, povrće i voće te što manje masnoća i soli.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -