NaslovnaSavjetiSavjeti stomatologa za tretiranje bolesti desni kod kuće

Savjeti stomatologa za tretiranje bolesti desni kod kuće

- Advertisement -

Iako možete iskusiti neke simptome bolesti desni, kao što su otečene ili crvene desni ili krvarenje desni, možda nećete biti svjesni da imate bilo kakvih problema sa desnima dok ne posjetite Vašeg stomatologa.

Budući da gingivitis, prva faza bolesti desni, ne mora biti bolan, ona često bude neprimjetna. Takođe, se može desiti da bude neprimjetna kod pušača, budući da pušenje potiskuje rane simptome.

Foto: dreamstime.com

Zbog toga je neophodno da redovno idete kod Vašeg stomatologa na pregled, budući da na stručnom pregledu mogu da se uoče simptomi bolesti desni čak i kada nisu očigledni, omogućujući Vam da preduzmete korake kako biste izliječili bolest prije nego što postane ozbiljnija.

Gingivitis je često prouzrokovan nagomilavanjem bakterija plaka na, oko i između zuba. Ako ih ne uklonite redovnim pranjem zuba one mogu da iritiraju desni i prouzrokuju njihovo crvenilo i otok, kao i krvarenje i postepeno povlačenje.

Na kraju, Vaše desni mogu da budu toliko oštećene da to utiče na ležište zuba. Ovo predstavlja naprednu fazu bolesti desni, koja se naziva parodontoza, nepovratna je i može uzrokovati gubitak zuba.

Foto: bbc.com

Kako možete da pomognete u zaustavljanju gingivitisa
Ako Vaš stomatolog ustanovi da imate gingivitis trebalo bi da Vam ponudi stručan savjet o tome kako da tretirate bolest kod kuće i spriječite njeno pogoršavanje.

Takođe, možete dobiti stručni tretman u vidu operacije. Ključ uspješnog tretmana je uklanjanje i kontrola nagomilavanja bakterija plaka pomoću dobre svakodnevne rutine za oralnu higijenu.

Prvi korak je pranje zuba dva puta dnevno koristeći pravilnu tehniku, kako biste bili sigurni da ćete zaista očistiti Vaše zube i desni. Ako ste izloženi riziku od ozbiljnih problema sa desnima, Vaš stomatolog Vam može preporučiti da koristite jednu četkicu za cijela usta, a pored toga specijalne četkice i alate za čišćenje teško dostupnih mjesta.

Foto: siouxcityjournal.com

Na primjer, interdentalne četkice ili konac za zube mogu ukloniti plak sa nezgodnih mjesta kao što je prostor između zuba. Drugi korak jeste korišćenje parodontax paste za zube, koja klinički dokazano smanjuje nagomilavanje plaka.

Uvijek pitajte stručnjaka
Održavanje zdravlja desni i zuba kod kuće je najbolji način za prevenciju i tretiranje bolesti desni, ali nikad ne treba da bude alternativa redovnim posjetama stomatologu i stomatološkom tehničaru.

Samo stručnjak može da da dijagnozu za gingivitis ili da uoči da se on razvio u periodontitis, koju mora liječiti stručnjak kako bi se oštećenje desni i zuba svelo na minimum.

Izvor: Parodontax

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -