fbpx
NaslovnaSavjetiSavjeti pacijentima nakon vađenja zuba

Savjeti pacijentima nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Intervencija vađenja zuba definitivno spada u one zbog kojih pacijenti nerado idu kod stomatologa. Razlozi za vađenje zuba su različiti, ali savjeti za ponašanje nakon vađenja su slični. U nekim slučajevima sve prođe bez većih trauma i bolnih posljedica.

Ali, ponekad pacijeni tu intervenciju pamte još dugi niz godina. Kako bismo olakšali prvih nekoliko sati ili dana, pacijentima nakon svake ovakve intervencije dajemo odštampano uputstvo, kako se treba ponašati nakon dolaska kući iz stomatološke ordinacije.

Foto: freepik.com

Savjeti nakon vađenja zuba:
*Tampon koji je stomatolog postavio na mjestu izvađenog zuba držite čvrsto zubima narednih 20 minuta, potom ga izbacite.
*Nemojte ništa da jedete dok ne prođe dejstvo anestezije, kako se ne biste ugrizli i povrijedili.
*Prvih 24 sata izbjegavajte vruću hranu i piće.
*Usta ne ispirati nikakvim sredstvima i ne mućkati tečnost u ustima.
*Ranu ne dirajte jezikom ili prstima.

*Ukoliko ste imali hirurško vađenje zuba, koristite hladne obloge, kako bi otok bio što manji. Led ili smrznuto povrće zamotati u krpu i držati spolja 2-3 minuta. Zatim praviti pauzu oko 45 minuta. Ovo ponoviti nekoliko puta u toku prvog dana. Otok može da se javi i u prvih 48 sati, ali je hlađenje djelotvorno samo u prvih nekoliko sati.
*Higijenu zuba redovno održavati. Ranu i konce (ukoliko su postavljeni) čistiti gazom ili štapićem za uši.

Lakši oporavak nakon vađenja zuba

*Ne grijati stranu na kojoj je rađena intervencija, ne držati ruku i maramicu, izbegavati spavanje na toj strani.
*Lijekove protiv bolova piti po potrebi. Najbolje je uzeti nešto što inače pijete protiv glavobolje (Kafetin, Nimulid, Brufen…). Lijekove koji sadrže acetlisalicilnu kiselinu (Aspirn, Andol) ne konzumirati, zbog toga što uzrokuju produženo krvarenje.
*Antibiotike uzmite samo ukoliko je tako prepisao stomatolog.
*Ukoliko se pojavi produženo krvarenje, temperatura, gnoj, bolovi koji se ne smiruju na uzimanje analgetika, hitno se javite svom stomatologu.

U zavisnosti od toga kroz kakvo ste iskustvo vađenja zuba prošli, ove savjete prilagodite svojim potrebama. Na taj način ćete doprinijeti brzom oporavku, bez većih neprijatnosti. Organizam će se postarati da rana dobro zaraste i da nakon toga, po potrebi, nadoknadite izvađen zub.

Izvor: ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -