NaslovnaSavjetiSavjet virusologa: Odlazak kod stomatologa u vrijeme epidemije koronavirusa, samo ako je...

Savjet virusologa: Odlazak kod stomatologa u vrijeme epidemije koronavirusa, samo ako je hitno

- Advertisement -

Iako odlazak kod stomatologa i nije baš nešto što vas raduje sada, u vrijeme epidemije, imate i dodatno opravdanje za to.

To naravno ne treba da znači da zube možete da zanemarite, naprotiv, oralna higijena je neophodna, bez obzira na okolnosti.

Odlazak kod stomatologa na preventivni pregled nije nešto što biste sada trebali da radite smatraju virusolozi.

Foto: forbes.com

Blizak kontakt između stomatologa i pacijenta u zubarskoj stolici nosi prevelik rizik za prenos virusa, smatraju stručnjaci.

„Ako nemate kontinuirane bolove, otok ili krvarenje ne biste sada trebali da posjećujete stomatologe”, rekao je dr Džon Cibuer, direktor Instituta za medicinsku virusologiju na Univerzitetu Gisen u Njemačkoj.

U nekim zemljama za vrijeme epidemije novog koronavirusa naložen je prekid svih stomatoloških usluga osim hitnih, a u drugim su vlade pozvale sugrađane da odlože svoje preglede kako se ne bi dodatno izlagali riziku.

Dr Cibuer kaže da su stomatolozi posebno izloženi mogućoj zarazi koronavirusom ako im je pacijent zaražen. A šta ako je zaražen stomatolog?

Foto: dentistrytoday.com

“U tom slučaju je rizik vrlo nizak jer stomatolozi i inače u svakodnevnom radu, po pravilu, treba da nose zaštitnu opremu – rukavice, hiruške maske i u određenim situacija zaštitne naočare. Mada zaraza nije nemoguća i pored svih mjera opreza”, rekao je dr Cibuer.

Osobe koje imaju dentalne problemom svakako bi prvo trebale da pozovu ordinaciju, a ne da se u njoj samo pojave, naročito ako već osjećaju neke simptome ili su bili izloženi koronavirusu.

Stomatolog će izvršiti trijažu i reći da li postoji potreba za dolaskom ili ne i dati savjet kako da postupite u takvoj situaciji. U svakom slučaju biće učinjeno sve da pacijent ne trpi bol.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -