Naslovna Savjeti Savjet stručnjaka: Pet načina za prirodno izbjeljivanje zuba

Savjet stručnjaka: Pet načina za prirodno izbjeljivanje zuba

Danas je izbjeljivanje zuba jedna od najčešćih usluga koje se pružaju u stomatološkim ordinacijama širom svijeta. Želja ljudi za blistavo bijelim zubima dovela je do usavršavanja raznih tehnika kojima se zubi mogu izbijeliti. Ono što garantuje sigurne, dugotrajne i prije svega efikasne rezultate jeste izbjeljivanje koje je vođeno od strane stručnog lica. Međutim, želja za bijelim zubima je starija od popularnih metoda za izbjeljivanje zube. U tekstu ćemo Vam otkriti male tajne kojima možete izbijeliti zube prirodnim putem, sa sastojcima koje svako od nas ima u svom domaćinstvu. Rezultati koje možete postići ovim metodama izbjeljivanja neće biti isti kao oni koji se dobijaju u stomatološkim ordinacijama, ali svakako će Vašim zubima dati svježinu i ukoniti površne mrlje sa zuba.

Foto: krenizdravo.rtl.hr

Kako izbijeliti zube sodom bikarbonom?
Izbjeljivanje zuba sodom bikarbonom je jedan od najčuvenijih prirodnih načina bijeljenja zuba. Soda bikarbona je sastavni dio svakog domaćinstva. Mrlje na zubima koje su nastale konzumiranjem kafe, crvenog vina ili su posljedica dejstva katrana iz duvana lako mogu biti eliminisane dejstvom sode bikarbone. Kada se soda bikarbona pomiješa sa vodom dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji deluje na mrlje na zubima i eliminišu ih. Sodu bikarbonu u svrhu izbjeljivanja zuba možete upotrebiti na više načina, međutim najjednostavnije je da blago vodom ovlažite svoju četkicu za zube, a zatim je umočite u prah sode bikarbone. Perite zube oko dva minuta temeljno, vodeći računa da pređete preko svih površina zuba, a nakon toga isperite. Takođe, sodu bikarbonu možete pomešati sa pastom za zube, napaviti homogenu smesu i nanositi na zube i temeljno ih prati.

Foto: krenizdravo.rtl.hr

Sa sodom bikarbonom možete pomešati i kašičicu soli koja će svojim abrazivnim svojstvima pojačati dejstvo sode bikarbone. Jedna od najčešćih mešavina jeste mešavina sode bikarbone i soka od limuna. Potrebno je pomiješati malo praha sode bikarbone i soka od limuna. Zatim tu masu nanesite na zube, sačekajte tri minuta i zatim isperite hladnom vodom. Dejstvo ove smjese se objašnjava time da limunska kiselina blago nagriza gleđ zuba i omogućava bolje dejstvo sode bikarbone. Ovaj način bijeljenja zube ne treba da ponavljte više od jednog puta nedeljno zbog mogućnosti oštećenja zubne gleđi. Kao posledica oštećenja gleđi dolazi do preosjetljivosti zuba i povećanja rizika za nastanak karijesa.

Foto: krenizdravo.rtl.hr

Kako izbijeliti zube kurkumom?
Kurkuma, iako je žute boje, vrlo lako može izbijeliti vaše zube. Potpuno je prirodna, zdrava i ne dovodi do oštećenja zuba, a možete je kupiti u svakom bio špajzu! Kurkumu u svrhu bijeljenja zuba možete koristiti na sljedeći način – blago navlaženu četkicu za zube umočite u posudu sa kurkumom i nanesite ravnomjerno na zube. Detaljno četkajte zube i ostavite kurkumu da djeluje od 3 do 5 minuta. Nakon tog perioda treba isprati zube detaljno. Rezultati su vidljivi odmah, ali ukoliko niste zadovoljni postupak možete ponoviti još jednom u toku nedelje. Kako biste lakše koristili kurkumu u svrhu prirodnog bijeljenja zuba, možete pomiješati ¼ kašičice kurkume i nekoliko kapi maslinovog ili kokosovog ulja i koristiti na gore navedeni način. Pored toga što je odlična za izbjeljivanje zuba, kurkuma je prirodni antiseptik i antibiotik te će imati blagotvorno djejstvo na cijelu usnu duplju i oralnu floru.

Foto: prirodnoizdravo.com

Kokosovo ulje za izbjeljivanje zuba
Jedno od najzdravijih ulja svakako je kokosovo ulje. Njegovo pozitivno dejstvo je uzrokovano time što posjeduje veliki broj veoma važnih vitamina. Vitamin A – odličan za imuni sistem. Vitamin E – ima velika antioksidaciona svojstva i štiti od UV zračenja. Vitamin K – dobar za koagulaciju, tačnije za zgrušavanje krvi. Vitamin D – odličan za kosti i zube. Kokosovo ulje ima široku primjenu u kozmetologiji, ali se može koristiti i za izbjeljivanje zuba. Izbeljivanje zuba kokosovim uljem ima jako dugu tradiciju. Kokosovo ulje možete primijeniti na više načina. Njega možete mućkati u ustima tako što ćete ujutru prije pranja zuba uzeti dvije kašičice kokosovog ulja i mućkati 10 minuta, a nakon toga ispljunuti. Zatim uzmite toplu vodu, promućkajte malo u usnoj duplji, ispljunite je i nakon toga operite zube na uobičajeni način.

Preporučuje se njegova upotreba tri do četiri puta nedeljno kako bi se postigli najbolji rezultati. Od kokosovog ulja možete napraviti i prirodnu pastu za zube. Potrebni sastojci su: Pola šoljice kokosovog ulja, dvije kašičice sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja nane. Prvo treba zagrijati kokosovo ulje dok ne postane tečno. Postepeno dodajte sodu bikarbonu i miješajte sve dok ne dobije testastu strukturu. Nakapajte željeno eterično ulje u smjesu i zatvorite je u posudu. Kada poželite da je koristite možete četkicom zahvatiti željenu količinu smjese i njom oprati zube. Ova pasta je odličan dodatak ukoliko prethodno izmućkate kokosovo ulje u ustima, pa u svrhu pranja zuba koristite ovu prirodnu pastu. Pored toga što će Vam zubi biti bjelji, Vaša oralna sluzokoža će biti zdrava, a dah svjež!

Foto: kurir.rs

Jabukovo sirće za pranje zuba
Jabukovo sirće je nešto što sigurno imate u svojoj kuhinji. Ono je nusprodukt fermentcije jabuka i puno je dobrih sastojaka kao što su minerali i enzimi. Pored svojih mnogobrojnih dobrih svojstava, jedno od njih je sposobnost bjeljenja zuba. Recept je veoma jednostavan. Potrebno je da u čašu vode od 2,5 dl stavite kašiku sirćeta, a zatim ovm rastvorom isperete zube svakog jutra prije pranja zuba. Prije upotrebe obavezno promućkajte bocu u kojoj se nalazi rastvor, pošto se sve hranljive materija nalaze na dnu rastvora. Nakon toga treba obavezno oprati zube na uobičajen način. Pored toga što jabukovo sirće izbjeljuje zube, ono uklanja kamenac i ubija oralne bakterije. Ono što je bitno jeste da ne napravite rastvor koji je jači od napisanog jer u suprotnom možete oštetiti zubnu gleđ. Ukoliko imate problem sa bojom zuba možete probati i metodu izbjeljivanja zuba gelom koji nema štetan efekat na gleđ.

Izbjeljivanje zuba hidrogenom
Ako su vam zubi promijenili boju od mnogo kafe i cigareta, pitanje je da li može pomoći i ovaj čudesni sastojak. Hidrogen peroksid je sastojak koji je najsličniji onom koji se koristi za profesionalno bijeljenje zuba u stomatološkim ordinacijama. Ono što je sigurno jeste da je izbjeljivanje zuba hidrogenom potpuno bezbedno. Ono što je bitno jeste da koristite pravu koncentraciju hidrogena. Najbezbjednija za oralnu upotrebu je koncentracija od 3%. Potrebno je da uzmete dvije supene kašike 3% hidrogena i mućkate ga u ustima oko jednog minuta. Rastvor će početi da pjeni, no to ne treba da Vas plaši jer je to njegova normalna reakcija u kontaktu sa pljuvačkom i oralnim bakterjama.

Foto: zanimljivovesti.com

Kada kreni da pjeni znajte da djeluje. Ono je posebno po tome što ima i mehaničku i hemijsku sposobnost pri bijeljenju zuba. Nakon minuta ispljunite rastvor i operite zube na uobičajen način. Sam hidrogen peroksid možete koristiti u kombinaciji sa sodom bikarbonom kako biste efikasno izbijelili zube. Potrebno je da sipate dvije kašičice hidrogena (oko 10 ml) u čašu sa tri kašičice (oko 15 ml) sode bikarbone. Miješajte sve dok se ne pretvori u pastu. U pastu možete dodati nekoliko kapi nekog eteričnog ulja (nana npr.) i malo soli (so ima abrazivno dejstvo).

Ovu pastu možete koristiti tako što ćete je ravnomjerno nanijeti na zube i sačekati dva minuta. Nakon djelovanja paste koju ste sami napravili, zube dobro operite pastom koju koristite za svakodnevno pranje zuba. Ono što stričnjaci stomatologije preporučuju svakako jeste bijeljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji. Jedino na taj način možete dobiti bezbedno i efikasno bijeljenje zuba do nijanse koje poželite. Prirodni recepti za beljenje zuba mogu biti odlična alternativa profesionalnim metodama, ali njima se mogu ukloniti samo površne diskoloracije sa zuba. Treba naglasiti i da veoma lako možete oštetiti svoju gleđ ukoliko se ne pridržavate uputstva, pa su naše preporuke da se prije bilo kog načina bijeljenja zuba konsultujete sa svojim stomatologom.

Izvor: Top osiguranje

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -