fbpx
NaslovnaSavjetiSavjet stomatologa: sunčanje važno za zdravlje zuba

Savjet stomatologa: sunčanje važno za zdravlje zuba

- Advertisement -

Najnovija istraživanja u stomatologiji pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprječavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije. Sunce i sunčevi zraci su neophodni da bi se u ljudskom organizmu sintetisao Vitamin D. On je i dalje neophodan za metabolizam fosfora i kalcijuma, jer omogućava njihovu apsorpciju iz crijeva, odnosno njihovo dalje iskorišćavanje iz hrane koju smo unijeli. Vitamin D je važan za deponovanje ovih minerala u kostima i zubnom tkivu. Na taj način se jačaju kosti i zubi. Kod ljudi koji imaju manjak ovog vitamina detektovana je sklonost ka karijesu.

Takođe, drugi bitan uticaj vidamina D je da pospješuje odbrambene procese u parodoncijumu, odnosno tkivu koje okružuje zube. Vitamin D utiče na ćelije parodontalnog ligamenta na taj način što ih stimuliše da produkuju antiinflamatorna antitela i bore se protiv upale u parodoncijumu. Ovo umnogome doprinosi sprječavanju razvoja oboljenja desni, gingivitisa i parodontopatije. Najnovija istraživanja u stomatologiji pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprječavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije. Sa sunčanjem svakako treba biti oprezan, jer dugo i neadekvatno izlaganje suncu dovodi do nesagledivih posljedica, na naše zdravlje.

Štetni efekti su opekotine, takođe i kumulativnim štetnim dejstvom kasnije dovodi do stavranja predispozicije i rizika za dalja oštećenja i oboljenja kože. Ovo možemo izbjeći tako što ćemo ograničiti naš boravak na suncu, izlagati mu se u periodu dana rano jutro, rano prijepodne i kasnije poslijepodne, svakako izbjegavati podne i središnji dio dana. Adekvatna zaštita u vidu preparata sa zaštitnim faktorom i odgovarajuće garderobe je takođe važna. (Izvor: yumama)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -