NaslovnaSavjetiSavjet stomatologa: Četkicu za zube trebalo bi oprati temeljno bar jednom u...

Savjet stomatologa: Četkicu za zube trebalo bi oprati temeljno bar jednom u dvije nedelje

- Advertisement -

Iako mnogi misle da je brzo ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno da bi se održavala čistom, stručnjaci za oralnu higijenu kažu da i četkice treba povremeno da se temeljno operu.

„Usta sadrže mnoge dobre i loše bakterije koje su međusobno u interakciji i obično dobre bakterije u ustima „pod kontrolom“ drže one loše, ali na četkicama za zube se one mnogo lakše množe“, objasnio je docent na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Bostonu dr. Mark B. Desrosiers.

Foto: northwestfamilydental.com

Zato je, dodaje Desrosiers, potrebno redovno dezinfikovati.
„Četkice bi trebale da se dezinfikuju jednom u dvij nedelje ili jednom nedeljno ako je sezona neke prehlade ili gripe – rekao je Desrosiers.

Kako temeljno očistiti četkicu za zube
Bez obzira kakvu četkicu imate, stomatolog kaže da se ona uvijek čisti od dna prema gore. Prvo se, kaže, treba s ručke skinuti nakupine paste za zube, s tekućim sapunom i toplom vodom. Onda se samo glava ili cijela četkica ako glava nije odvojiva, potopi u čašu sa tri postotnim vodik peroksidom, najmanje na 15 minuta.

Foto: mirror.co.uk

„To će pomoći da se uklone ostaci paste za zube i bakterije s dlačica“ rekao je Desrosiers koji dodaje da, ako pri ruci nemate vodik peroksid, možete koristiti i antibakterijsku vodicu za usta.

„Nakon što ste glavu četkice isprali u peroksidu, držite je pod mlazom tople vode i palcem nježno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i peroksid“, objasnio je.

Nakon tog temeljnog čišćenja ostavite da se dlačice skroz osuše na vazduhu, prije nego što je ponovno upotrijebite. Kad je četkica čista, kaže, nastavite da je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a držite je u otvorenoj posudi da se suši na vazduhu.

Foto: punedentalcare.com

„Istraživanja su pokazala da toplo i vlažno okruženje uzrokuje na četkicama množenje raznih mikroorganizama, pa ih treba držati na što hladnijem i suvom mjestu“, rekao je Desrosiers i dodao da su navlake za glavu četkice dobre za putovanje, ali ne i za svakodnevnu upotrebu.

„Čak i ako je redovno ovako temeljno očistite, glavu četkice ili cijelu četkicu trebate da je zamijenite svaka tri mjeseca“, poručio je stomatolog za Mind Body Green.

Izvor: Večernji list

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -