NaslovnaZanimljivostiSavjet: Čuvajte mliječne zube vaše djece! Mogli bi vam u budućnosti spasiti...

Savjet: Čuvajte mliječne zube vaše djece! Mogli bi vam u budućnosti spasiti život

- Advertisement -

Neki roditelji će sačuvati mliječne zubiće koji su ispali njihovoj djeci i iako pojedinci to smatraju u najmanju ruku čudnim. Naime, tvrde da naučniti preporučuju da roditelji čuvaju mliječne zube svoje djece jer će u budućnosti iz njih moći izvući matične ćelije koje već danas spašavaju živote.

Što su matične ćelije i kako ih sačuvati
Svaki organizam sastoji se od sitnih čestica koje nazivamo ćelijama. Naše tijelo se od njih sastoji jednako kako se kuća sastoji od cigli. Ćelije dijelimo u tri grupe i svaka od njih ima različitu funkciju. Matične ćelije su osnova iz koje će se kasnije razviti ta tri tipa ćelija.

Foto: leicestermercury.co.uk

Ćelije krvi rastu i razvijaju se u koštanoj srži, sunđerastom i mekom koštanom tkivu. Matične ćelije mogu se izuzeti iz zuba kao i iz drugih dijelova kosti. Međutim, kako bi te matične ćelije iz zuba bile korisne, valja ih spremiti na odgovarajući način.

Stručnjaci koriste nekoliko različitih tehnologija za očuvanje i kasniju proizvodnju matičnih ćelija.

Kako pomažu
Matične ćelije mogu stvoriti bilo koji tip stanice u tijelu. Zato mogu zamijeniti one koje su oštećene. Istraživanja pokazuju da matične ćelije čak mogu pomoći u borbi protiv karcinoma.

U toku su brojne studije koje istražuju potencijal matičnih ćelija i njihovu ulogu u liječenju bolesti, piše „Brightside“. Tako zube svojih mališana možete ponuditi za različite naučne projekte, možda čak i za buduće projekte vašeg djeteta.

Foto: omilights.com

Svaki genijalac mora negdje početi. Naprimjer, možete zajedno istražiti uticaj šećera i gaziranih pića na zub koji je ispao. Ako vam se ta ideja ne sviđa, zub možete baciti ili ga zakopati u vrtu.

Izvor: TV Jabuka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -