NaslovnaObavještenjaSastanak direktora FZO sa predsjednicima Podružnica doktora stomatologije Crne Gore

Sastanak direktora FZO sa predsjednicima Podružnica doktora stomatologije Crne Gore

- Advertisement -

Na inicijativu Stomatološke Komore Crne Gore (SKCG), direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG) Sead Čirgić sa stručnim timom organizovao je sastanak sa predsjednicima Podružnica stomatologa iz svih gradova Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali direktor Fonda zdravstva, Sead Čirgić i njegov stručni tim od pet članova, predsjednik SKCG dr Borislav Ćalović i sledeći predsjednici Podružnica:

  • dr Sanja Rakanović, Bar
  • dr Veselinka Knežević, Budva
  • dr Nikola Kovačević, Herceg Novi
  • dr sci. Tamara Bošković-Brkanović, Kotor
  • dr Marina Ševaljević, Tivat
  • dr Maja Jovović, Cetinje
  • dr Aleksandar Mrvošević, Nikšić
  • dr Veselin Miladinović, Kolašin i Mojkovac
  • dr Mahmut Madžgalj, Bijelo Polje
  • dr Ismar Bašić, Gusinje i Plav
  • dr Mujesira Mujević, Rožaje
  • dr Željko Božović, Berane
  • dr Radan Laušević, Pljevlja i Žabljak

Mjesečne nadoknade potpisnika Ugovora sa Fondom

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila Komora, u pripremi sastanka od predsjednika Podružnica traženo je da održe dogovore u okviru Podružnica, a osnovni razlog zbog kojeg je došlo do ovog sastanka je nezadovoljstvo potpisnika Ugovora sa Fondom, u vezi sa iznosom nadoknade koja im se mjesečno isplaćuje, kao i želja da se koriguju cijene usluga koje su u postojećem cjenovniku neprimjerene.

Nakon razgovora, zaključeno je kako su “sadašnja izdvajanja za Ugovore stomatoloških ordinacija sa FZO nedovoljna da bi mogao da se održi egzistencijalni minimum, naročito ako se uzme u obzir period od prije 10 godina kada je započela reforma i kada se za stotinak Ugovora izdvajalo blizu šest miliona eura što je po ugovoru iznosilo oko 3,6 hiljada eura mjesečno i danas kada se na gotovo dva puta veći broj Ugovora izdvaja dvostruko manja suma novca iz  budžeta”.

Stomatološka poliklinika Kliničkog Centra

Fokus je stavljen i na iznalaženju strategije da se Stomatološka poliklinika izdvoji iz KCCG i uđe u sastav Medicinskog fakulteta kako bi ispunila osnovno očekivanje – da bude nastavna i naučna baza za studente, stažiste i specijalizante.

– Takođe, bilo je riječi o nedopustivom stanju u kojem se danas nalazi Stomatološka Poliklinika, u koju se u poslednje tri decenije nije ništa ulagalo, a koja bi trebalo da predstavlja krunsku instituciju kada je u pitanju naša struka, koja kao logistička baza Studijskog programa stomatologije pri Medicinskom fakultetu u Podgorici, trebala bi da predstavlja mjesto gdje bi se radile najzahtjevnije i najdelikatnije stvari iz oblasti oralne medicine – stoji u saopštenju na sajtu Stomatološke Komore Crne Gore.

Školske ambulante

Razgovarano je i o rešavanju problema oralnog zdravlju najmlađe populacije, što je uvršteno u prioritete budućeg djelovanja.

– Opšte mišljenje je da ponovo treba da se vrate stomatološke ordinacije u škole i da preventiva bude okosnica planiranja u kampanji koju će pokrenuti SKCG u želji da djeca po završetku školovanja nemaju ni jedan pokvaren, a kamoli izvađen zub – zaključeno je tokom razgovora.

Ostala pitanja i zaključci

U planu je i formiranje hitne stomatološke službe.

Nakon saslušanih izlaganja svih predsjednika Podružnica, direktor FZO, Sead Čirgić, u svom obraćanju rekao je da će on sa svojim saradnicima, nakon argumentovanih i opravdanih zahtjeva, koje su čuli od strane prisutnih predstavnika crnogorskih stomatologa, nastojati da iznađe najoptimalnije rešenje, pogotovo kada su u pitanju budžetska sredstva kako bi se postojeći problemi, ako ne u potpunosti, makar djelimično ublažili.

Predsjednik SKCG, zahvalio se u ime prisutnih direktoru na razumjevanju i podršci i iznalaženju vremena da se o ovim važnim i aktuelnim pitanjima razgovazra na ovako neposredan način, a u želji prevazilaženja pomenutih problema.

– Kao zaključak može se konstatovati da je sastanak bio konstruktivan i plodonosan i da su svi prisutni otišli sa jednim optimizmom, da iako je ovo prvi korak, on je vrlo značajan, i budi nadu u neko bolje sutra – stoji na kraju saopšenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -