fbpx
NaslovnaObavještenjaSARS-CoV-2: Stomatologija je na vrhu najopasnijih zanimanja

SARS-CoV-2: Stomatologija je na vrhu najopasnijih zanimanja

- Advertisement -

Prema analizi Udruženja radnika u Alberti, USA koja se zasnivala na dvije varijable: prvo, nivo fizičke blizine prema trećim licima kojoj su izloženi radnici na svojim radnim mjestima i, drugo, ukupna učestalost izloženosti zaraznim bolestima i infekcijama na radu.

AFL je identifikovao potencijalni rizik od izloženosti SARS-CoV-2 u stotinama različitih zanimanja i stvorio listu od 100 radnih mjesta u za koje je rizik od infekcije bio najveći.

Foto: bernardmarr.com

Na osnovu analize, radnici koji su se rangirali najviše po riziku od infekcije bili su stomatološki higijeničari i stomatolozi, čiji je indeks 100,0, a slijede ih zubni asistenti (97,5), te stomatolozi i zubni tehničari koji izrađuju proteze (97,0).

Sljedeće profesionalne grupe sa samo nešto nižim rizikom od stomatoloških radnika bili su ljekari opšte prakse i kućni ljekari. (95,5).

Tabela u članku „New York Times-a“ grafički je prikazala nivoe rizika različitih profesionalnih grupa u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu podataka iz O*NET. Svako zanimanje predstavljeno je mjehurićem, a njegov položaj ukazivao je na nivo rizika od infrkcije sa SARS-CoV-2.

Grafikon nivoa rizika različitih profesija (Foto: nytimes.com)

Vertikalni položaj svakog mjehurića pokazuje koliko su često radnici izloženi bolesti i infekciji; horizontalni položaj ocjenjuje koliko su ljudi bliski drugim licima u toku radnog vremena.

Stomatološki higijeničari su smješteni u gornjem desnom uglu grafikona zbog toga što su pod najvećim rizikom od infekcije.

Rezultat za svaku od dvije kategorije učestalosti – izloženost i fizička blizina drugim osobama iznosi 100.

Foto: nytimes.com

Ostale profesionalne grupe u stomatologiji koje imaju gotovo istu šansu za izlaganje su oralni i maksilofacijalni hirurzi (ocjena 99 i 99), zubni asistenti (96 i 99) i opšti stomatolozi (95 i 99).

Smjernice za njegu zuba i oralno zdravlje tokom pandemije

Istraživači sa Eastman instituta za oralno zdravlje sa Univerziteta u Ročesteru, SAD objavili su članak u „JDR Clinical and Translational Research on dental care“ tokom pandemije SARS-CoV-2 sa ciljem da pruže smjernice o riziku prenošenja virusa u stomatološkom okruženju, o zaštiti od nosokomijalnih infekcija i istraživanjima oralnog zdravlja koja se odnose na COVID-19.

Teme koje se obrađuju u radu uključuju prenošenje od asimptomatskih i pre-simptomatskih bolesnika, oralne implikacije SARS-CoV-2 i COVID-19 na oralno zdravlje i pružanje stomatološke njege tokom pandemije.

Foto: scotsman.com

„Pandemija COVID-19 otkrila je značajne nedostatke u kolektivnom odgovoru globalnih zdravstvenih sistema na vanredno javno zdravstveno stanje“, rekao je glavni urednik kliničkih i translacionih istraživanja JDR prof. Joceline Feine u saopštenju za javnost Međunarodnog udruženja za stomatološka Istraživanja.

“Iako je stomatologija relativno mali dio u odgovoru na COVID-19, stomatološki profesionalci i organizacije treba da iskoriste ovu priliku za procjenu uloge stomatoloških stručnjaka u globalnoj vanrednoj situaciji u javnom zdravstvu“.

Izvor: Dental Tribune Srbija

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -